Onze vooruitblik - april 2022

Onze vooruitblik - april 2022

In deze vooruitblik bespreken wij onze verwachtingen voor de komende periode.

Rusland-Oekraïne

Bij de invasie van Oekraïne zijn de Russen gestuit op stevig (militair) verzet van de Oekraïners. Ook vanuit de internationale gemeenschap is ferm gereageerd met verregaande economische sancties en (bedrijfsmatige) protestacties. De hoop is nu dat diplomatieke gesprekken zo spoedig mogelijk een einde maken aan het geweld. Hoe en wanneer de oorlogssituatie in Oekraïne wordt opgelost, is lastig te voorspellen. Tot die tijd zal deze oorlog van invloed zijn op de financiële markten.

Covid-19

Wereldwijd gezien is de covid-19 situatie de laatste maanden verbeterd, waarbij coronamaatregelen in veel regio’s verder zijn versoepeld of zelfs zijn opgeheven. Deze economische heropening biedt perspectief voor het verder aantrekken van de economische groei. Helaas is covid-19 nog geen gewonnen strijd. Zo kampt bijvoorbeeld China momenteel met een nieuwe coronagolf. Covid-19 blijft daarom de komende periode een risico voor de financiële markten.

Inflatie

Met de introductie van meerdere coronavaccins werd de weg vrijgemaakt voor een herstart van de wereldeconomie. De economische heropleving was dusdanig sterk, dat er onvoldoende producten geproduceerd en vervoerd konden worden om aan de hoge vraag te voldoen. Dit resulteerde in hogere prijzen, waardoor inflatie is opgelopen. Het afgelopen kwartaal werd inflatie verder opgedreven door de oorlogssituatie in Oekraïne. 

Naarmate de balans tussen de vraag en het aanbod van goederen meer in evenwicht komt, zal de druk op inflatie afnemen. De laatste maanden verbeterde deze situatie, waarbij vervoerskosten langzaam daalden. Verwacht wordt dat inflatie de komende periode blijft stijgen en in een later stadium afkoelt.

Centrale banken

Centrale banken verwachten dat de verhoogde inflatie (grotendeels) het gevolg is van tijdelijke corona-en oorlogseffecten. Centrale bankiers erkennen dat zij de tijdsduur van de oplopende inflatie hebben onderschat. Om te voorkomen dat tijdelijke inflatie-effecten uitmonden in langdurige inflatie, gaan steeds meer centrale bankiers over tot maatregelen om inflatie te beperken.

Wij vinden de huidige trend, waarbij centrale bankiers de beleidsteugels strakker aanhalen, passen bij de huidige marktomstandigheden. Beleggers moeten er wel rekening mee houden dat deze fase gepaard kan gaan met meer beweeglijkheid op de beurs.

Sterke arbeidsmarkt

Amerika heeft de grootste economie ter wereld en leunt grotendeels op Amerikaanse consumentenuitgaven. De arbeidsmarkt is een belangrijke factor voor het besteedbaar inkomen van de consument en verkeert in zeer goede conditie. De werkloosheid is met 3,6% historisch laag, het aantal banen neemt toe, de arbeidsparticipatiegraad loopt op en salarissen stijgen. Hierdoor is het inkomen van Amerikanen het laatste jaar flink gestegen.

Stijgende lonen compenseren een belangrijk deel van het koopkrachtverlies als gevolg van de oplopende inflatie. Dit stelt bedrijven in staat om stijgende kostprijzen door te berekenen aan de consument, zonder dat de vraag naar het product afneemt. Hierdoor stijgt de bedrijfsomzet mee met de inflatie en blijven winstmarges stabiel, waardoor winstverwachtingen blijven stijgen.

Conclusie

Door de Russische invasie van Oekraïne heeft zich een nieuw risico geïntroduceerd op de financiële markten. Het recente herstel van aandelenkoersen is een herinnering dat beleggers er goed aan doen om in tijden van onzekerheid het hoofd koel te houden.

De gevolgen van de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne resulteren in een hogere inflatie, die als gevolg van covid-19 al sterk was opgelopen. Centrale banken passen hun beleid hierop aan door (vervroegd) over te gaan op het afschalen van monetaire steunmaatregelen.

De impact van van covid-19 neemt wereldwijd af. Dat is positief voor beleggers. De verdere economische heropening biedt perspectief voor het verder aantrekken van de economische groei. Ook de sterke Amerikaanse arbeidsmarkt is een belangrijke bron voor stijgende bedrijfswinsten, ondanks de gestegen inflatie. Wij verwachten daarom dat er de komende periode, ondanks de risico’s, ruimte is voor stijgende beurskoersen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.