Marktupdate november 2022

Marktupdate november 2022

Inmiddels ligt de eerste helft van het vierde kwartaal achter ons. In deze marktupdate gaan we in op beursontwikkelingen die relevant zijn geweest voor jouw beleggingsportefeuille.

Optimisme

Dit kwartaal nam het optimisme op de beurs toe. Onder beleggers groeide het vertrouwen in een gematigder monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank. Deze ontwikkeling kan gunstig zijn voor de wereldwijde economische groeivooruitzichten. 

Inflatie

Het verlagen van de hoge inflatie heeft de hoogste prioriteit van de Amerikaanse centrale bank. Om dit te bereiken remt zij bewust de economische groei af. Dit doet de centrale bank door stapsgewijs de beleidsrente te verhogen en haar schuldenbalans te verlagen. 

In hoeverre de economische groei moet lijden onder de maatregelen van de centrale bank is onzeker. Dit hangt af van hoe de inflatie zich ontwikkelt. Deze onzekerheid zorgt voor meer beweeglijkheid op de beurs.

Opluchting

Toen de Amerikaanse consumenteninflatie in oktober minder hoog was dan verwacht, reageerden beleggers opgelucht. Zij beschouwden dit als een signaal dat de inflatiepiek definitief achter ons ligt. Dit zou de centrale bank ruimte geven om haar voet van het rempedaal te halen. Deze opluchting zorgde voor enthousiasme op de financiële markten.

Niet alleen aandelenkoersen stegen, ook obligaties veerden op: dalende inflatieverwachtingen en toekomstige renteverhogingen resulteerden in een lagere marktrente.

Gelijkenis vorig kwartaal

De beurssituatie van de afgelopen weken heeft raakvlakken met het vorige kwartaal. Ook toen stegen beurskoersen omdat beleggers optimistisch waren over het rentebeleid van de centrale bank. Eind september was dit koersherstel weer ingeleverd toen bleek dat deze verwachtingen onrealistisch waren.

Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat beurskoersen de komende weken gaan dalen. Er zijn de laatste tijd steeds meer signalen dat de inflatie verder afneemt. De tijd zal leren of beleggers het dit keer wel bij het rechte eind hebben.

Lange termijn

Anticiperen op het rentebeleid van de centrale bank is moeilijk en niet zonder risico’s. Langetermijnbeleggers kunnen zich deze moeite besparen. Zij hebben de tijd om af te wachten hoe de situatie gaat verlopen. Dit stelt ons in staat om te profiteren van de opwaartse langetermijntrend van de economische groei en het hogere renteniveau.

Vragen?

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.