Marktupdate maart 2023

Marktupdate maart 2023

Afgelopen weken was het onrustig op de beurzen. Slecht nieuws over een aantal banken wakkerde onzekerheid aan onder beleggers. Inmiddels is er herstel te zien. In deze marktupdate lees je een samenvatting van de gebeurtenissen.

Aanleiding voor de onrust op de beurzen

Het jaar 2023 is positief uit de startblokken gekomen. Begin maart stonden aandelenkoersen ruim 7% hoger. Ook obligatiekoersen stegen aanvankelijk. Zo’n twee weken geleden sloeg de stemming om. De onrust begon in de Verenigde Staten. Nadat eerst cryptobank Silvergate failliet ging, kwam vervolgens Silicon Valley Bank in de problemen. Tot slot kwam ook het Zwitserse Credit Suisse negatief in het nieuws.

Vooral de problemen rond Silicon Valley Bank voedde de onzekerheid over de gezondheid van banken. Aandelenkoersen van banken wereldwijd daalden sterk. De koersdalingen van ABN AMRO, ING en Aegon haalde de afgelopen weken het nieuws.

Voor de Zwitserse bank Credit Suisse was het dalende vertrouwen in de bankensector de spreekwoordelijke druppel. De op één na grootste bank van Zwitserland wordt sinds de kredietcrisis in 2008 geplaagd door schandalen. Vanwege het gebrek aan vertrouwen haalden klanten afgelopen weken massaal geld van hun rekeningen bij de bank.

Snel ingegrepen

Toezichthouders zoals overheden en centrale banken zaten bovenop de situatie. Overheden waren er snel bij om de schade te beperken. Bij Silicon Valley Bank werd de terugbetaling van alle deposito’s gegarandeerd door de Amerikaanse overheid. Credit Suisse werd overgenomen door concurrent UBS, gestimuleerd door de nodige garanties van de Zwitserse overheid.

Verder kwamen centrale banken wereldwijd gezamenlijk in actie om de stabiliteit van het financiële systeem te ondersteunen. Ook grootbanken zoals het Amerikaanse JP Morgan deden een duit in het zakje. Met behulp van kapitaalinjecties verstevigden zij de weerbaarheid van kleinere banken.

Geen reden tot zorg

Zowel in Europa als in de VS staan grote banken onder streng toezicht. De Nederlandsche Bank (DNB) liet afgelopen week weten dat Nederlandse banken en financiële instellingen voldoende geld hebben en tegen een stootje kunnen. DNB twijfelt niet aan de weerbaarheid van Nederlandse banken. De Europese Centrale Bank (ECB), waarbij DNB is aangesloten, stelde bovendien dat de gehele bankensector in Europa veerkrachtig is en over een robuuste hoeveelheid kapitaal en liquiditeit beschikt.

Voor de wat kleinere banken waren de regels in de VS wat soepeler. Dat is de reden waarom Silicon Valley Bank toch in de problemen kon komen. De bank dekte haar renterisico nauwelijks af. Door de stijgende rente bleek dat achteraf een verkeerde strategie.

Impact op uw beleggingen

De portefeuilles van Axento zijn zeer goed gespreid. We beleggen in bedrijven uit verschillende werelddelen en in verschillende sectoren. Bovendien beleggen we in duurzame en stabiele bedrijven. De aandelen van Credit Suisse en Silicon Valley Bank waren bijvoorbeeld niet in jouw beleggingsportefeuille opgenomen.

Deze week tonen aandelenbeurzen wereldwijd herstel. Het is nog te vroeg om te stellen dat alle onzekerheid verdwenen is, maar beleggers lijken gerust door de steun van overheden en centrale banken.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.