Marktupdate februari 2023

Marktupdate februari 2023

In 2022 werd het geduld van beleggers flink op de proef gesteld. Wij begrijpen dat je teleurgesteld terugkijkt op het afgelopen jaar. Gelukkig is 2023 positief van start gegaan. De koersen lijken weer op te krabbelen. In deze marktupdate gaan we in op de ontwikkelingen die hieraan hebben bijgedragen.

Terugblik 2022

In 2022 waren het vooral de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en de daaropvolgende renteverhogingen die beleggers bezighielden. De onzekerheid die dit met zich meebracht, zorgde voor veel beweeglijkheid op de beurs. Medio 2022 stabiliseerde de inflatie en in het vierde kwartaal vielen inflatiecijfers lager uit dan verwacht. Dit zorgde voor opluchting onder beleggers. 

2023 goed van start

In januari 2023 zijn aandelenkoersen met bijna 5% gestegen. Inflatiecijfers in Europa en de VS koelen gestaag af. Wanneer de inflatie rustig blijft dalen, neemt de kans op een economische krimp af. Dit stemt beleggers positief. Ook werd bekend dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2022 iets meer is gegroeid dan verwacht. Dit zorgde voor groene cijfers op de beurs. 

De Amerikaanse centrale bank (de Fed) heeft begin februari een rentestijging van 0,25% aangekondigd. Deze verhoging werd reeds verwacht. Daarnaast lijken de rentestijgingen af te vlakken (de rente werd vorige keer met 0,5% en 0,75% verhoogd). Daardoor leidde de renteverhoging niet tot dalende koersen. 

Conclusie

Het lijkt erop dat koersen rustig weer opkrabbelen na de sterke daling van 2022. Of de stijging doorzet is nog niet te voorspellen. Wij begrijpen dat de beweeglijkheid en daling van het afgelopen jaar kunnen leiden tot onrust en onzekerheid. Juist op die momenten is het belangrijk om rustig te blijven. Onzekere periodes horen bij beleggen. Zonder dit risico immers ook geen rendement. Na grote dalingen zien we vaak ook weer de sterkste stijgingen. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.