Skip to main content
Open een rekening

De afgelopen weken was het onrustig op de beurs. Inmiddels lijkt de rust teruggekeerd. Door de goede spreiding is de impact op je portefeuille beperkt gebleven.

Je vermogen bij Axento is gespreid over meer dan 5.000 aandelen en obligaties via beleggings- en indexfondsen (ETF's) in verschillende regio’s, bedrijfssectoren, stijlfactoren en beleggingscategorieën. Zo zijn onze beleggingen in minimum volatility aandelen - minder risicovolle aandelen - in het derde kwartaal nauwelijks gedaald en zijn de koersen van obligaties in waarde gestegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de impact op je portefeuille beperkt is gebleven.

Benieuwd naar de oorzaken van de onrust en onze vooruitblik? Lees dan verder.

Oorzaak 1: Twijfels over de Amerikaanse economie 

De Amerikaanse centrale bank verhoogde in 2022 en 2023 in rap tempo de beleidsrente om de stijgende inflatie halt toe te roepen. Inmiddels zijn er beleggers die zich afvragen of de rente niet te lang op een te hoog niveau heeft gestaan. Zij vrezen dat de economie hierdoor te sterk wordt afgeremd. Toen in juli het werkloosheidspercentage steeg van 4,1% naar 4,3% zagen zij dit als bevestiging van hun zorgen. Sommige beleggers deden daarom uit voorzorg beleggingen van de hand waardoor aandelenkoersen daalden. 

Oorzaak 2: Onrust in Japan 

In de eerste week van augustus zorgde een beleidswijziging van de Japanse centrale bank, in combinatie met een afkoelende Amerikaanse economie, voor onrust op de beurs. De wisselkoers van de Japanse Yen steeg, waardoor beleggers in bepaalde handelsstrategieën (carry trades) werden genoodzaakt om hun beleggingen te verkopen. Dit zorgde, samen met de ontstane onrust, voor dalende aandelenkoersen. 

Rust lijkt wedergekeerd 

In de dagen erna keerde de rust terug op de financiële markten. Japanse bankiers stelden beleggers gerust door de aangekondigde beleidsplannen te nuanceren. Ook verscheen er nieuwe informatie over de Amerikaanse economie, waaruit bleek dat de bedrijfsactiviteit in juli sterk is gestegen. Hierdoor verdwenen zorgen over een te sterk afkoelende economie naar de achtergrond. Beide ontwikkelingen werden positief ontvangen door beleggers en zorgden voor stabiliserende beurskoersen. 

Vooruitzichten 

Hoewel de beurzen inmiddels zijn gekalmeerd is beweeglijkheid op de korte termijn nooit uit te sluiten. Het is daarom belangrijk om je hoofd koel te houden en je blik te richten op de langere termijn. De vooruitzichten zijn nog altijd gunstig. Inflatie is dalende, wat ruimte biedt voor toekomstige beleidsrenteverlagingen. De Europese economie herstelt zich geleidelijk en in de VS is de economische groei solide. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijfsanalisten de winstverwachtingen steeds hoger bijstellen. 

Heb je vragen naar aanleiding van deze marktupdate? Neem dan gerust contact met ons op.