Het voordeel van periodiek beleggen

Het voordeel van periodiek beleggen

Houdt u maandelijks een bedrag over en wilt u hier extra rendement mee maken? Dan is periodiek beleggen een verstandige keuze. Het lijkt op het eerste gezicht misschien weinig effect te hebben om periodiek kleine bedragen in te leggen, maar op lange termijn maakt het een enorm verschil! Daarnaast heeft periodiek beleggen nog een aantal andere belangrijke voordelen. In dit artikel bespreken we alle voordelen van periodiek beleggen en leggen we uit hoe het precies werkt.

Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen?

Periodiek beleggen heeft verschillende voordelen. U hoeft bijvoorbeeld niet te twijfelen over het instapmoment omdat er simpelweg automatisch elke maand een klein bedrag wordt belegd. Daarnaast zorgt periodiek beleggen ook voor extra spreiding. Uw inleg wordt namelijk belegd in zowel stijgende als dalende markten. Tot slot is het eenvoudig en flexibel. De periodieke overboeking hoeft maar één keer ingesteld te worden en de rest gaat automatisch. Ook kan de overboeking altijd worden gewijzigd of stopgezet.

Rekenvoorbeeld

Om te laten zien hoe groot het effect van periodiek beleggen kan zijn, hebben we hieronder een rekenvoorbeeld uitgewerkt. In dit voorbeeld gaan we uit van een initiële inleg van €15.000,-. Vervolgens berekenen we wat het effect is van een maandelijkse inleg van €100, €250 en €500. In de berekening gebruiken we een verwacht rendement van 5%.

Voordeel periodiek beleggen

Beleggen brengt risico's en kosten met zich mee. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalden resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Bovenstaande grafiek toont het effect van periodiek beleggen op lange termijn. Natuurlijk neemt de waarde toe doordat u op termijn meer inlegt, maar een groot gedeelte van het uiteindelijke resultaat wordt bepaald door het rente-op-rente effect. Doordat u steeds weer rendement ontvangt op uw oorspronkelijke inleg, begint uw vermogen na verloop van tijd exponentieel te groeien.

Voor wie is het geschikt?

Periodiek beleggen is voor u geschikt wanneer u maandelijks een bedrag kunt missen, u een gezonde buffer op de spaarrekening hebt en u begrijpt dat aan beleggen risico’s verbonden zijn. Daarnaast is het van belang dat u uw geld voor langere tijd kunt missen. Natuurlijk zit u nergens aan vast en kunt u op elk moment bij uw geld, maar op lange termijn werkt periodiek beleggen het beste vanwege het rente-op-rente effect.

Hoe stelt u het in?

Het enige wat u hoeft te doen is een automatische overboeking instellen bij uw bank. Dit kan eenvoudig via uw bankieren-app op uw smartphone. Bij een overboeking kiest u in plaats van ‘eenmalig’ voor bijvoorbeeld ‘maandelijks’ of ‘elk kwartaal’.

U kunt uw IBAN-nummer bij Axento terugvinden in de e-mail ‘Geld overmaken naar uw beleggingsrekening’. Deze heeft u aan het begin van de dienstverlening van ons ontvangen. Ook staat uw rekeningnummer op het beginscherm van uw persoonlijke omgeving op de PC. Uiteraard kunt u ons ook mailen of bellen.

Afhankelijk van welke periode u kiest, wordt er automatisch een bedrag overgeboekt naar uw beleggingsrekening. Wij zorgen ervoor dat dit bedrag automatisch en zonder transactiekosten wordt belegd. U hebt er dus verder geen omkijken naar en het kost niets extra.

Heeft u vragen?

Stel deze dan gerust. U kunt contact met ons opnemen via 0299-796061, via info@axento.nl of het contactformulier op onze website.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.