Skip to main content
Open een rekening

Periodiek beleggen, ook wel bekend als automatisch of maandelijks beleggen, houdt in dat je regelmatig een vast bedrag belegt. Dit bedrag hoeft niet groot te zijn, maar door regelmatig te beleggen, creëer je meerdere instapmomenten. Zo voorkom je het risico van beleggen op het verkeerde moment en kun je profiteren van verschillende marktbewegingen. Deze manier van vermogen opbouwen biedt een aantal verrassende voordelen.

Ongemerkt Vermogen Opbouwen

Als je maandelijks een bedrag overmaakt naar je beleggingsrekening, kun je ongemerkt een mooi bedrag opbouwen. Door iedere maand (automatisch) beleggingen aan te kopen, groeit je belegd vermogen geleidelijk. Dit proces vereist weinig moeite en kan op lange termijn een aanzienlijk vermogen opleveren.

Gemak en Eenvoud

Periodiek beleggen is buitengewoon eenvoudig. Na het instellen van een automatische overboeking hoef je er nauwelijks nog naar om te kijken. Je hoeft je niet druk te maken over de stand van de koersen of het bepalen van het juiste instapmoment. De automatische overboeking doet het werk voor je.

Spreiding en Minder Risico

Door elke maand een vast bedrag te beleggen, hoef je je geen zorgen te maken over het juiste instapmoment. Je spreidt je inleg namelijk over een langere periode, ongeacht de stand van de markten op dat moment. Niemand kan voorspellen wanneer het beste moment is om te beleggen, maar door periodiek te beleggen, vermijd je het risico van een eenmalige grote inleg op een slecht moment.

Flexibiliteit

Een groot voordeel van periodiek beleggen is de flexibiliteit. Je kunt de automatische overboeking altijd verhogen, verlagen of tijdelijk stopzetten. Dit is handig als je de ene maand meer te besteden hebt dan de andere. Bovendien is je belegd vermogen altijd vrij opneembaar, mocht je het nodig hebben.

Extra Rendement en Rente-op-Rente Effect

Een van de krachtigste aspecten van periodiek beleggen is het rente-op-rente effect. Door regelmatig te beleggen en rendement te ontvangen op je inleg, groeit je vermogen na verloop van tijd exponentieel. Dit effect wordt versterkt naarmate je langer blijft beleggen.

Rekenvoorbeeld

Om te laten zien hoe groot het effect van periodiek beleggen kan zijn, hebben we hieronder een rekenvoorbeeld uitgewerkt. In dit voorbeeld gaan we uit van een initiële inleg van € 15.000,-. Vervolgens berekenen we wat het effect is van een maandelijkse inleg van € 100, € 250 en € 500. In de berekening gebruiken we een verwacht rendement van 5%.

het_voordeel_van_periodiek_beleggen

Beleggen brengt risico's en kosten met zich mee. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalden resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Bovenstaande grafiek toont het effect van periodiek beleggen op lange termijn. Natuurlijk neemt de waarde toe doordat je op termijn meer inlegt, maar een groot gedeelte van het uiteindelijke resultaat wordt bepaald door het rente-op-rente effect. Doordat je steeds weer rendement ontvangt op uw oorspronkelijke inleg, begint je vermogen na verloop van tijd exponentieel te groeien.

Voor wie is het geschikt?

Periodiek beleggen is voor jou geschikt wanneer je maandelijks een bedrag kunt missen, je een gezonde buffer op de spaarrekening hebt en je begrijpt dat aan beleggen risico’s verbonden zijn. Daarnaast is het van belang dat je je geld voor langere tijd kunt missen. Natuurlijk zit je nergens aan vast en kun je op elk moment bij je geld, maar op lange termijn werkt periodiek beleggen het beste vanwege het rente-op-rente effect.

Hoe stel je het in?

Het enige wat je hoeft te doen is een automatische overboeking instellen bij de bank. Dit kan eenvoudig via je bankieren-app op je smartphone. Bij een overboeking kies je in plaats van ‘eenmalig’ voor bijvoorbeeld ‘maandelijks’ of ‘elk kwartaal’.

Je kunt je IBAN-nummer bij Axento terugvinden in de e-mail ‘Geld overmaken naar je beleggingsrekening’. Deze heb je aan het begin van de dienstverlening van ons ontvangen. Ook staat je rekeningnummer op het beginscherm van je persoonlijke omgeving op de PC. Uiteraard kun je ons ook mailen of bellen.

Afhankelijk van welke periode je kiest, wordt er automatisch een bedrag overgeboekt naar je beleggingsrekening. Wij zorgen ervoor dat dit bedrag automatisch en zonder transactiekosten wordt belegd. Je hebt er dus verder geen omkijken naar en het kost niets extra.

Heb je vragen?

Stel deze dan gerust. Je kunt contact met ons opnemen via 0299-796061, via info@axento.nl of het contactformulier op onze website.

Benieuwd naar de beleggingsaanpak van Axento? Download dan onze informatiebrochure of plan vrijblijvend een adviesgesprek in.