Handelsconflict houdt beleggers bezig

Handelsconflict houdt beleggers bezig

Tot nu toe is 2019 een uitstekend beleggingsjaar. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn beurskoersen sterk gestegen. De afgelopen paar weken is het echter wat onstuimiger op de financiële markten. Reden hiervoor zijn nieuwe ontwikkelingen in het handelsconflict tussen de VS en China.

Wat is er gebeurd?

De Amerikaanse president Trump heeft via Twitter aangekondigd de bestaande handelstarieven op een aantal importproducten uit China te verhogen. Hiermee is het handelsconflict tussen de VS en China opnieuw aangewakkerd. De Chinese overheid reageerde direct door hun bestaande tarieven ook te verhogen.

Waarom nu deze tariefsverhoging?

President Trump geeft als reden dat China eerder gedane beloftes omtrent een nieuwe handelsovereenkomst niet is nagekomen. De Chinezen ontkennen dit. Door de tarieven nu te verhogen voert president Trump de druk op om tot een – voor hem – gunstigere overeenkomst te komen.

Wat zijn de gevolgen?

Beleggers houden niet van onzekerheid. Daarom zijn aandelenkoersen per saldo wat gedaald in de afgelopen weken. Obligatiekoersen zijn daarentegen juist gestegen. De verwachte impact van het handelsconflict op de economische groei is overigens beperkt, zo berekenen verschillende onderzoeksbureaus. Zelfs als er geen nieuwe overeenkomst wordt gesloten, blijft de wereldwijde economische groei positief.

Wat verwachten wij?

Uiteindelijk is geen enkel land gebaat bij een handelsoorlog. Ook de Verenigde Staten zelf niet. Daarom verwachten wij dat er op termijn een nieuwe handelsovereenkomst wordt gesloten. Tot die tijd kunnen beurskoersen beweeglijk blijven. Voor de lange termijn is er echter geen reden tot zorgen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.