Zo berekent Axento jouw rendement

Hoe wordt mijn rendement berekend?

Misschien is het je opgevallen dat het rendementspercentage in je kwartaalrapportage of in de app soms hoger of lager is dan je zou verwachten wanneer je kijkt naar de waarde van je beleggingen. Dit is te verklaren door de methode waarmee wij je rendement berekenen.

Voor het berekenen van rendementen bestaan verschillende methodes. Er zijn namelijk allerlei factoren die van invloed zijn op je behaalde rendement. Denk bijvoorbeeld aan je instapmoment, je looptijd, koersschommelingen en stortingen en opnames die je doet gedurende de beleggingsperiode.

Vooral stortingen en opnames hebben een relatief groot effect op je behaalde rendement in de verschillende berekeningsmethodes. Wanneer je bijvoorbeeld net voor een diepe koersdaling een grote storting doet, komt dit niet ten goede aan je rendement. Aan de andere kant, als je een grote storting verricht vlak voor een beursstijging heeft dit een extra positief effect op je rendement.

Axento gebruikt net zoals de meeste andere vermogensbeheerders de tijd gewogen rendement methode (TWR) om je rendement te berekenen. Deze methode geeft het beste de prestaties van Axento weer. De methode houdt geen rekening met de omvang en timing van je stortingen en opnames. Wij hebben namelijk geen controle over hoeveel en wanneer je bijstort of geld opneemt. Doordat deze zogenaamde cashflows met de TWR-methode worden genegeerd, geeft de uitkomst een eerlijk beeld van hoe Axento voor je heeft gepresteerd over een bepaalde periode.

In sommige gevallen kan het door Axento getoonde rendement lager zijn dan je zou verwachten. We tonen dan bijvoorbeeld een negatief rendement, terwijl de waarde van je beleggingen hoger is dan wat je hebt ingelegd. Of het rendementspercentage is lager dan je op basis van het behaalde resultaat in euro's zou verwachten. In dat geval heb je op een gunstig moment geld bijgestort of geld opgenomen.

Aan de andere kant kan het getoonde rendement ook hoger zijn dan je zou verwachten. Bijvoorbeeld als we een positief rendementspercentage tonen, terwijl de waarde van je beleggingen onder je inleg staat. Of het rendementspercentage is hoger dan je op basis van het behaalde resultaat in euro's zou verwachten. In dat geval heb je op een ongunstig moment geld bijgestort of geld opgenomen.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.