5 redenen waarom de koersen flink zijn gestegen

5 redenen waarom de koersen flink zijn gestegen

Beurskoersen zijn in 2019 als een raket gestegen. De AEX-Index staat op een winst van ruim 10% en ook in de rest van de wereld voert optimisme de boventoon. Best indrukwekkend, want in december was het nog kommer en kwel op de beurzen. Wat is de oorzaak van deze sterke stijging?

1. Positieve jaarcijfers bedrijven

Janauri is traditioneel de maand waarin bedrijven hun jaarcijfers publiceren. Ondanks dat de winstgroei van bedrijven iets afkoelt, stemde de jaarcijfers beleggers positief. Vooral bedrijven met , gunstige vooruitzichten werden door beleggers beloond met een flinke koersstijging. ,

2. Vertrouwen in oplossing handelsoorlog

Begin dit jaar kondigde de Amerikaanse president Trump aan opnieuw in gesprek te gaan met China. Dit nieuws werd positief ontvangen door beleggers, Ondanks dat er nog steeds geen oplossing is voor het handelsconflict, hopen beleggers met de nieuwe onderhandelingen op een positieve uitkomst.

3. Federal Reserve matigt renteverhogingen

De Amerikaanse centrale bank (Fed) liet op 31 januari weten de rente minder snel te gaan verhogen. De Fed heeft aangegeven dat de twee geplande renteverhogingen in 2019 niet langer in beton zijn gegoten maar afhankelijk worden van de economische ontwikkelingen in de VS.Als gevolg hiervan kleurden wereldwijde aandelen donkergroen. Over het algemeen worden hogere rentes geassocieerd met een remmend effect op de economische groei.

4. Koopjesjagers

Terwijl aandelenkoersen eind 2018 sterk zijn gedaald, zijn bedrijfswinsten rustig verder gestegen. Hierdoor is de waardering (verhouding tussen aandelenkoersen en bedrijfswinsten) een stuk aantrekkelijker geworden. Dit heeft beleggers er toe verleid om in 2019 weer terug in aandelen te stappen waardoor de koersen zijn gestegen.

5. Amerikaanse economie presteert goed

Ondanks zorgen over het handelsconflict en de historische lange shutdown van de Amerikaanse overheid, blijft de economie goed draaien. De binnenlandse consumptie – die 70% van de Amerikaanse economie uitmaakt – blijft op peil en ook de arbeidsmarkt floreert. Met name de hoger dan verwachte groei van arbeidsplaatsen in januari gaf beleggers vertrouwen.


Deel via social media:

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.