In ons kwartaalbericht is te lezen hoe de Amerikaanse presidentsverkiezingen, centrale banken en de Amerikaanse dollar de beurzen in beweging zetten. In deze vooruitblik geven wij onze verwachtingen voor de komende periode.
President Trump
In 2025 wordt Donald Trump voor de tweede keer president van de Verenigde Staten. De ervaring met Trumps eerste termijn leert ons dat zijn aanpak kan leiden tot beweeglijkheid op de beurs. Een voorbeeld hiervan is het heffen van handelstarieven op importproducten. Naast risico’s biedt Trumps beleid ook kansen. Zo kan een verlaging van de vennootschapsbelasting van 21% naar 15% bedrijfswinsten een impuls geven. Daarnaast kan deregulering een stimulans zijn voor bedrijfsinnovatie en arbeidsproductiviteit. Deze kansen kunnen positief zijn voor beurskoersen omdat ze bedrijfsresultaten verbeteren en de Amerikaanse economie structureel versterken.
De Fed verwacht minder renteverlagingen
In 2024 nam de ruimte op de arbeidsmarkt toe en kwam de inflatiedoelstelling van 2% dichtbij. De laatste maanden wil inflatie echter niet overtuigend verder dalen. Dit komt mede door de sterke economische groei in de VS. Daarom verwacht de Amerikaanse centrale bank minder renteverlagingen in 2025. Hoewel de beurzen hier in december negatief op reageerden, zien wij de voorzichtigheid van de Fed als een positief signaal. Het onder controle brengen van de inflatie is namelijk essentieel voor het bevorderen van economische groei voor de lange termijn.
Productiviteit in de lift
De Amerikaanse arbeidsproductiviteit liet in het derde kwartaal van 2024 de sterkste groei in jaren zien. Deze groei is te verklaren door innovatie en technologische ontwikkeling en lijkt steeds meer op een structurele trend. Een hogere productiviteit betekent dat bedrijven meer kunnen produceren met dezelfde hoeveelheid arbeid, middelen en/of tijd. Dit is positief voor zowel aandelen- als obligatiekoersen. Een hogere productiviteit stimuleert bedrijfsresultaten en heeft een verlagend effect op inflatie.
Uitdagingen voor Europa
Europa staat in 2025 verschillende uitdagingen te wachten. Naast een relatief lage economische groei en interne politieke onzekerheid spelen ook externe factoren een rol. Een voorbeeld hiervan zijn importtarieven die waarschijnlijk door de VS worden opgelegd. Door deze combinatie van onzekerheden zijn Europese aandelen relatief aantrekkelijk gewaardeerd. Een aantrekkelijke koerswaardering verkleint de kans op teleurstellingen (en vergroot de kans op positieve verrassingen). Daarom zien wij Europa als een waardevolle regio binnen een breed gespreide aandelenportefeuille.
De langere termijn
De meeste van de genoemde ontwikkelingen zijn waarschijnlijk niet zo belangrijk voor het rendement op de lange termijn. Uitzondering hierop is het hogere productiviteitsscenario; dit zou betekenen dat aandelenkoersen sterker kunnen groeien omdat bedrijven hogere winstresultaten behalen. Ook voor obligaties is dit positief omdat productiviteitsgroei een verlagend effect heeft op inflatie. Onze verwachtingen voor de komende periode zijn dan ook positief voor zowel aandelen- als obligatiekoersen.