Kwartaalbericht Axento 2022-Q3

Kwartaalbericht Axento 2022-Q3

Het derde kwartaal van 2022 begon positief voor zowel aandelen als obligaties. Halverwege het kwartaal keerde het beurssentiment en werd het behaalde rendement weer ingeleverd. In dit kwartaalbericht informeren we u over relevante markt- en portefeuilleontwikkelingen.

Het derde kwartaal begon goed

Beleggers begonnen het derde kwartaal optimistisch. Bedrijfsresultaten waren beter dan beleggers hadden verwacht. Ook droegen dalende inflatieverwachtingen bij aan het beursoptimisme. Onder beleggers groeide de hoop dat de Amerikaanse centrale bank spoedig zou stoppen met verdere beleidsrenteverhogingen. Halverwege het kwartaal sloeg de stemming op de beurs om.

Inflatie is hardnekkig

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Jerome Powell) benadrukte medio augustus dat het bestrijden van inflatie enige tijd zal kosten. Hij verwacht dat de economische groei zal vertragen als gevolg van de hogere rente. Powell acht dit noodzakelijk omdat de ‘pijn’ van langdurig hoge inflatie veel heviger zou zijn.

Inflatie afkoelen is momenteel het belangrijkste thema voor de Amerikaanse centrale bank. Met renteverhogingen remt zij de economische groei af en daarmee indirect ook de inflatie.

Beleggerssentiment kentert

Voor beleggers was de boodschap van Powell teleurstellend, waardoor medio augustus het beurssentiment kenterde. Eind september verhoogde de Amerikaanse centrale bank (zoals verwacht) de beleidsrente met 0,75 procentpunt. Ook werden de meest recente (economische) verwachtingen bekendgemaakt. Toen hieruit bleek dat het verwachte aantal beleidsrenteverhogingen was toegenomen, reageerden beleggers opnieuw teleurgesteld.

Portefeuilleontwikkelingen

Door de ommezwaai halverwege augustus eindigden aandelen het derde kwartaal met een rendement van -0,24%. Het rendement van obligaties was -3,87% doordat marktrentes verder opliepen. In uw persoonlijke kwartaalrapportage vindt u het rendement van uw beleggingsportefeuille. Klik hiervoor op de oranje knop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen.

De komende periode

De afgelopen periode toont aan dat beurskoersen in korte tijd sterk kunnen stijgen en dalen. Beurskoersen worden op de korte termijn beïnvloed door het beleggerssentiment (waan van de dag). Hierdoor zijn beurskoersen beweeglijk en onvoorspelbaar op de korte termijn.

In onze vooruitblik gaan wij dieper in op deze situatie en wat onze verwachtingen zijn voor de langere termijn.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.