Kwartaalbericht Axento 2021-Q4

Kwartaalbericht Axento 2021-Q4

Het jaar 2021 was opnieuw een positief beleggingsjaar. Aandelenkoersen profiteerden van de sterk aantrekkende economische groei. Obligatiekoersen daalden licht als gevolg van opgelopen rentes. In dit kwartaalbericht blikken we terug op een aantal relevante ontwikkelingen tijdens het afgelopen kwartaal.

Omikron-variant

Een belangrijke gebeurtenis in het afgelopen kwartaal was de opkomst van de Omikron-variant. Wereldwijd gingen aandelenbeurzen op vrijdag 26 november onderuit na berichtgeving over deze nieuwe variant. Zo’n schrikreactie op de beurs komt vaker voor na onverwachtse negatieve berichtgeving. Eind december waren aandelenkoersen weer hersteld van deze daling. Obligatiekoersen beleefden juist een tijdelijke opleving door de opkomst van de Omikron-variant.

Minder steunmaatregelen

De wereldeconomie heeft een goed jaar achter de rug met bovengemiddelde groeicijfers. Dankzij de introductie van meerdere coronavaccins heeft de arbeidsmarkt een stevig herstel laten zien. Een bijkomstigheid van deze sterke groei is dat de inflatie is opgelopen. Door de combinatie van een sterk opverende economie en een door covid-19 verstoorde productieketen, was er onvoldoende capaciteit om te kunnen voldoen aan de sterk gestegen vraag naar goederen en diensten. 

Bovengenoemde ontwikkelingen zorgden voor een beleidswijziging door de Amerikaanse centrale bank. Die heeft besloten om het opkopen van obligaties in een versneld tempo af te bouwen. Ook is de verwachting voor een renteverhoging vervroegd van 2023 naar medio 2022. In tegenstelling tot de Amerikaanse centrale bank liet de Europese centrale bank (ECB) haar beleid ongewijzigd.

Aandelenbeleggers schrokken even van de beleidswijziging van de Amerikaanse centrale bank, maar al snel waren aandelenkoersen weer hersteld. Bij obligatiebeleggers bleef dit herstel van de koersdaling uit vanwege stijgende renteverwachtingen. Meer hierover leest u in onze vooruitblik.

Portefeuillewijzigingen

In dit kwartaalbericht benoemen we ook nog even de portefeuillewijzigingen van begin december. De weging van aandelen is toen verhoogd, ten koste van obligaties. In het nieuwsbericht Wijzigingen in uw beleggingsportefeuille en beheerovereenkomst dat wij destijds hebben gepubliceerd, kunt u de details van de wijzigingen teruglezen.

Rendementen aandelen en obligaties

Als gevolg van stijgende inflatie en rentes daalden obligatiekoersen -0,3% in het vierde kwartaal van 2021. Over heel 2021 komt het rendement van obligaties uit op -2,0%. Aandelenkoersen profiteerden volop van het economisch herstel dit jaar. In het vierde kwartaal van 2021 kwam het aandelenrendement uit op +9,7%. Over heel 2021 stegen aandelenkoersen ruim 29%.

Uw kwartaalrapportage

In uw persoonlijke kwartaalrapportage vindt u het rendement van uw beleggingsportefeuille. Klik hiervoor op de oranje knop bovenin de e-mail die u van ons heeft ontvangen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.