Kwartaalbericht Axento 2021-Q2

Kwartaalbericht Axento 2021-Q2

In het tweede kwartaal van 2021 behaalden alle beleggingsprofielen een positief rendement. In dit kwartaalbericht blikken wij terug op de meest relevante ontwikkelingen.

Covid-19

Dit kwartaal werd in Israël nog eens duidelijk dat de strijd tegen covid-19 helaas nog niet is gewonnen. Ondanks het feit dat 60% van de inwoners volledig is gevaccineerd, nam in Israël de reproductiesnelheid in juni sterk toe als gevolg van de besmettelijke Delta-variant.

Gelukkig waren de ontwikkelingen in West-Europa over het algemeen positiever. Zo maakten de EU-lidstaten dit kwartaal, na wat opstartproblemen eerder dit jaar, een vaccinatie-inhaalslag. Hierdoor heeft inmiddels de helft van alle EU-inwoners tenminste één vaccinatie ontvangen. Dit droeg bij aan verdere versoepelingen van de opgelegde coronamaatregelen.

Inflatie

Dit jaar liep de kapitaalmarktrente op door stijgende inflatieverwachtingen. Nu de wereldeconomie met behulp van vaccinaties wordt heropend, keert de mogelijkheid tot consumptie in rap tempo terug. Omdat de wereldeconomie niet is ingericht op grote vraag- en aanbodschokken, gaat deze heropening gepaard met een hogere inflatie.

De VS publiceerden in mei een 5% stijging van de conumentenprijsindex (CPI) op jaarbasis. Bepaalde onderdelen van de CPI gaven echter een vertekend beeld, omdat deze prijzen vorig jaar tijdens de corona-uitbraak juist sterk waren gedaald. Voorbeelden hiervan zijn energieprijzen en kosten voor vliegverkeer. Ook lijken sommige prijsontwikkelingen niet permanent, maar direct gerelateerd te zijn aan de coronacrisis. Een voorbeeld hiervan is de 30%-prijsstijging van gebruikte auto’s. Centrale banken zien in deze voorbeelden bevestiging dat de hogere inflatie niet permanent is, maar van tijdelijke aard zal zijn.

Centrale banken

De Amerikaanse centrale bank streeft naar maximale werkgelegenheid en gematigde inflatie. Sterk oplopende inflatie was in het verleden aanleiding voor centrale banken om de beleidsrente te verhogen. Daarom werden sommige beleggers in de maand mei nerveus van het hoge inflatiecijfer.

Later in het kwartaal werden beleggers gerustgesteld door de Amerikaanse centrale bank. Zij beschouwt de hogere inflatie nog steeds als tijdelijk. Daarom wordt de hogere inflatie getolereerd en gaat de aandacht voornamelijk uit naar een volledig herstel van de arbeidsmarkt. Besloten werd om de beleidsrente ongewijzigd op 0% te laten en ook werd het obligatie-opkoopprogramma in stand gehouden. Vooralsnog wordt verwacht dat er vóór 2023 geen renteverhoging zal plaatsvinden.

Ook de ECB verwacht de economie nog lange tijd te ondersteunen met een ruim monetair beleid. Het obligatie-opkoopprogramma wordt in ieder geval tot maart 2022 voortgezet en ook de beleidsrente blijft ongewijzigd.

Beleggingsresultaat

Het afgelopen kwartaal rendeerden aandelen +5,9%. Kredietwaardige obligaties stegen met +0,1%. In uw persoonlijke kwartaalrapportage vindt u het resultaat van uw beleggingsportefeuille bij Axento. Klik hiervoor op de oranje knop bovenin de e-mail. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.