Kwartaalbericht Axento 2020-Q3

Kwartaalbericht Axento 2020-Q3

Beurskoersen zijn in het 3e kwartaal licht gestegen. In dit kwartaalbericht bespreken we een aantal relevante ontwikkelingen uit het afgelopen kwartaal.

Relatief rustig kwartaal

Het 3e kwartaal is relatief rustig verlopen in vergelijking met de vorige twee kwartalen. Toch behaalden aandelen over het hele kwartaal gemeten een rendement van ruim 4%. Ondertussen is de wereldeconomie aan het herstellen en zijn bedrijfswinsten gemiddeld genomen omhoog bijgesteld. Dit was gunstig voor de aandelenkoersen in uw portefeuille.

De laatste tijd heeft de beurs geen duidelijke richting omhoog of omlaag. Beleggers lijken te wachten op nieuwe ontwikkelingen die meer duidelijkheid geven over de toekomst. Een mogelijke doorbraak over een vaccin, onverwachte economische ontwikkelingen of nieuwe steunmaatregelen kunnen de beurzen weer in beweging zetten. In onze vooruitblik leest u hier meer over. 

Historische EU deal

In de maand juli bereikten de leiders van de EU een historische deal over een groot Covid-19 stimuleringspakket. Belangrijk onderdeel van dit pakket is dat de Europese Commissie relatief goedkoop geld gaat lenen op de kapitaalmarkt met haar AAA-rating. 

Dit geld zal grotendeels geschonken worden aan de lidstaten die de meeste behoefte hebben aan economische steun. Deze deal versterkte het vertrouwen in de eenheid van de Europese Unie. Mede hierdoor zijn Europese rentes dit kwartaal gezakt. Dit was een gunstige ontwikkeling voor de obligatiekoersen in uw portefeuille.

Covid-19

Eerder dit jaar slaagden steeds meer landen erin om het aantal dagelijkse coronasterfgevallen omlaag te brengen. Deze dalende trend werd tijdens het derde kwartaal in veel gevallen doorbroken.

In regio’s zoals de VS en Europa begon tijdens het derde kwartaal het aantal dagelijkse slachtoffers weer toe te nemen. Ook in landen zoals Brazilië en India nam het aantal coronagevallen toe, echter zitten deze regio’s nog in de ‘eerste golf’ van het coronavirus. De impact hiervan op onze aandelenportefeuille was overigens beperkt.

Technologie-aandelen

Technologie-aandelen hebben een belangrijk aandeel gehad in het herstel van de aandelenmarkten. Door de toename van online winkelen, thuiswerken en het gebruik van digitale media is de omzet en winst van deze bedrijven gestegen. Hoewel sommige aandelen aan het einde van het derde kwartaal iets van hun winst inleverden, behoren ze nog steeds de koplopers.

Resultaten beleggingsportefeuilles derde kwartaal

Gedurende het derde kwartaal was het rendement van alle beleggingscategorieën positief. Aandelen behaalden een rendement van +4,1%. Het rendement op staats- en bedrijfsobligaties was respectievelijk +1,6% en +1,8%.  Dit resulteerde in positieve rendementen in alle beleggingsprofielen van Axento.

 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.