Kwartaalbericht Axento 2017-Q4

Kwartaalbericht Axento 2017-Q4

Het jaar 2017 is opnieuw positief verlopen voor beleggers. Na een wisselvallig eerste halfjaar, zijn de koersen van aandelen en obligaties in het tweede halfjaar behoorlijk gestegen. Hoewel de gerealiseerde rendementen over heel 2017 iets lager zijn dan in voorgaande jaren, werd toch in alle beleggingsprofielen van Axento een positief rendement behaald.

Belangrijkste gebeurtenissen

Donald Trump was een bepalende figuur in 2017. Na twijfels over zijn daadkracht als president, reageerden de beurzen toch positief op zijn plannen om de Amerikaanse economie aan te jagen middels miljardeninvesteringen en een nieuw belastingplan. De spanningen tussen Trump en Noord-Korea hadden uiteindelijk weinig impact op de financiële markten.

In Europa hielden invloedrijke landen zoals Duitsland en Frankrijk verkiezingen. De uitslagen waren positief voor beleggers omdat populistische, anti-Europese partijen geen meerderheid konden vormen. De overwinning van Emmanuel Macron in Frankrijk was hierin de belangrijkste gebeurtenis. De consternatie rond de Catalaanse wens om onafhankelijk te worden, kon het positieve sentiment op de Europese beurzen niet tegenhouden.

Een minder positieve ontwikkeling voor het rendement van met name aandelen was de koersstijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Mede door de gunstige politieke ontwikkelingen en de aantrekkende economische groei in Europa is het vertrouwen in de euro gestegen en is de koers opgelopen tot $1,20. Deze stijging heeft een negatief effect op de koersen van aandelen uit de Verenigde Staten.

Resultaten aandelen versus obligaties

Met een rendement van ongeveer 6% droegen aandelen voor het grootste deel bij aan het rendement van de beleggingsportefeuilles over 2017. Belangrijkste oorzaken voor het positieve rendement waren gunstige bedrijfsresultaten, relatief lage rentes wereldwijd en een groeiende wereldeconomie.

Obligaties behaalden over heel 2017 een rendement van circa 1%. Belangrijkste drijfveren voor het rendement van obligaties zijn de rente en de kredietopslag van bedrijven. Omdat de rente in Europa per saldo niet van zijn plaats is gekomen, zijn de koersen van staatsobligaties niet gestegen over 2017. De positieve economische ontwikkelingen in de Eurozone zorgden aan de andere kant voor een flinke daling van de kredietopslag. Dit leidde tot positieve rendementen op bedrijfsobligaties.

Vooruitzichten

In 2018 zijn de beurzen goed uit de startblokken gekomen. Zo noteerde verschillende wereldwijde beursindices de hoogste stand in jaren. De wereldwijde economische groei houdt naar verwachting aan. Als bedrijven hiervan kunnen profiteren, verwachten we dat aandelen in 2018 opnieuw de best presterende beleggingscategorie wordt. Beleggers moeten het risico van aandelen echter niet onderschatten. Omdat de waardering boven het historisch gemiddelde ligt, is een kritische en voorzichtige blik genoodzaakt.

Voor obligaties wordt het beleid van de ECB en de ontwikkeling van de rente in Europa bepalend. De vraag is hoe lang en in welke mate de ECB doorgaat met het stimuleren van de financiële markten. De inflatie zal hier een belangrijke rol in spelen. Die ligt nog altijd onder het doel van 2%. Voor obligaties verwachten we gelijkblijvende of licht stijgende koersen. Omdat het risico van obligaties juist lager is dan dat van aandelen vormen zij de stabiele basis voor de beleggingsportefeuilles.

Uw persoonlijke rapportage

U kunt uw persoonlijke kwartaalrapportage downloaden via de beveiligde knop 'Download uw persoonlijke kwartaalrapportage'. Deze staat bovenaan in de e-mail die u van Axento heeft ontvangen.

Heeft u vragen over het kwartaalbericht of uw beleggingsportefeuille? Neem dan contact met ons op via 0299-796061. U kunt ook altijd een e-mail sturen naar info@axento.nl.


In de persoonlijke inlogomgeving kunt u de actuele situatie van uw beleggingsportefeuille bekijken.
 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.