Kwartaalbericht Axento 2017-Q2

Kwartaalbericht Axento 2017-Q2

In dit kwartaalbericht lichten we de ontwikkelingen op de financiële markten toe en bespreken we het resultaat van obligaties en aandelen. Daarnaast gaan we in op de verwachtingen voor het komende halfjaar.

Obligaties

De ontwikkeling van de rente is de belangrijkste drijfveer voor de koers van obligaties. De rente in de kernlanden van Europa zoals Duitsland en Nederland is licht opgelopen, terwijl de rente in de Zuid Europese landen iets is gedaald. Per saldo is de rente in de Eurozone licht gedaald. Hierdoor zijn de koersen van zowel staats- als bedrijfsobligaties in het tweede kwartaal met gemiddeld een half procent gestegen.

Aandelen

Na vier goede kwartalen maakte aandelen in het tweede kwartaal van 2017 een pas op de plaats. Hierdoor blijft het rendement in de beleggingsportefeuilles over 2017 iets achter bij de verwachtingen. Buitenlandse aandelenkoersen hadden vooral last van de stijging van de euro ten opzichte van de US dollar.

Axento belegt in aandelen over de hele wereld. Een groot deel hiervan is belegd in de Verenigde Staten waar ook de meeste grote internationale bedrijven zijn gevestigd. Deze aandelen noteren in een andere valuta dan de euro. In de afgelopen jaren hebben Amerikaanse aandelen geprofiteerd van een zwakke euro ten opzichte de US dollar. In 2017 is de eurokoers gestegen ten opzichte van de US dollar. Dit heeft een nadelig effect gehad op de koersen van de aandelen bij Axento.

Op lange termijn is de impact van valutabewegingen op aandelenkoersen beperkt. Er ontstaat namelijk een compenserend effect. Een daling van de valuta leidt immers tot een verbetering van de internationale concurrentiepositie van bedrijven en heeft een positief effect op de koers van aandelen.

In onderstaande tabel zijn de rendementen van Axento en de benchmark weergegeven van 1 januari 2017 tot en met 30 juni 2017.

Rendementen 2017 Axento Benchmark
Axento Defensief -0,20% +0,49%
Axento Neutraal +0,25% +1,29%
Axento Offensief +0,69% +2,09%


Onze focus op vermogensbehoud heeft in 2017 geleid tot minder hoge rendementen ten opzichte van de benchmark. De defensievere aandelen (minimum volatility en quality) en staatsobligaties presteerden in het tweede kwartaal beneden de verwachting.

Verwachting

In het afgelopen half jaar was beweeglijkheid op de financiële markten beperkt door de combinatie van goede bedrijfscijfers, voorspelbaar monetair beleid, gestage wereldwijde economische groei en afnemende politieke risico’s. Zolang deze politieke en economische stabiliteit aanhoudt, verwachten we in het tweede halfjaar van 2017 een positieve ontwikkeling voor de koersen van aandelen en obligaties.

Belangrijke aandachtspunten voor het volgende kwartaal zijn de bedrijfscijfers over het 2e kwartaal, verkiezingen in Duitsland en de rentebesluiten van de ECB in juli en september.

Indien u naar aanleiding van de kwartaalrapportage vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 0299-796061 of info@axento.nl
 

 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.