Man kijkt naar laptop met koffie naast hem, met een digitaal scherm op de achtergrond

Wat is het beleggerscompensatiestelsel?

Het beleggerscompensatiestelsel (BCS) is een stelsel dat de tegoeden van beleggers beschermt. In dit artikel vertellen we meer over dit stelsel. 

Meer blogs over wetten en regels lezen?

Klik hier voor meer informatie over de wetten en regels in de financiële sector.

Hoe werkt het beleggerscompensatiestelsel?

Er bestaat altijd een kans dat een bank failliet gaat. Om te voorkomen dat spaarders hun vermogen kwijt raken, is het depositogarantiestelsel in het leven geroepen. Dit zorgt ervoor dat tot €100.000 per rekeninghouder per bank is verzekerd. 

Het beleggerscompensatiestelsel is een soortgelijk stelsel, maar dan met betrekking tot beleggingsrekeningen. Door het beleggerscompensatiestelsel wordt tot €20.000 verzekerd per rekeninghouder per bank. 

Het BCS is bedoeld om particulieren en kleine ondernemingen met een beleggingsrekening te beschermen tegen faillissement van een bank. Bestuurders van de bank die failliet gaat komen niet in aanmerking voor een vergoeding uit het compensatiestelsel. Ook mensen met een belang van meer dan 5% of directe familie van bestuurders of belanghebbenden komen niet in aanmerking. 

Beheer van het beleggerscompensatiestelsel

De uitvoering van het BCS is in handen van De Nederlandsche Bank. Deze zal een bedrag vergoeden aan een belegger wanneer hij hiervoor in aanmerking komt. Ook probeert De Nederlandsche Bank actief beleggers op de hoogte te brengen van hoe zij aanspraak kunnen maken op de vergoeding. 

Vermogensscheiding

Beleggingsondernemingen moeten het vermogen van beleggers en het vermogen van de onderneming van elkaar scheiden. Doordat dit vermogen gescheiden blijft, is je vermogen beschermd wanneer de instelling failliet gaat. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleert of beleggingsonderneming de vermogensscheiding goed uit voeren. 

Wanneer een instelling of bank zich niet aan deze regels heeft gehouden en failliet gaat, dan kunnen beleggers aanspraak maken op het beleggerscompensatiestelsel. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.