Wat te doen bij inflatie? 4 tips

Vrouwenhand met 100 eurobiljet die in brand staat

Inflatie, je ontkomt er niet meer aan. Op tv, in tijdschriften op sociale media, overal wordt het besproken. Dat is niet gek, want de inflatie heeft deze maand een recordhoogte van ruim 17% bereikt. Je kunt steeds minder kopen met je geld, dat kan zorgen voor problemen. 

In deze blog lees je 4 tips om inflatie voor te zijn, zodat jij niet in de problemen komt. 

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Tip 1: Kijk naar de uitgaven en inkomsten

Het is geen slecht idee om nu en dan even naar je uitgaven en inkomsten te kijken. Zet ze voor jezelf eens op een rijtje. Misschien kun je wat abonnementen opzeggen die je niet gebruikt of kun je wisselen van aanbieder met bijvoorbeeld een voordelige startactie. 

Tip 2: Kijk waar je kunt besparen op je energierekening

De inflatie wordt grotendeels veroorzaakt door de hoogte van energie- en gasprijzen. Deze schieten momenteel door het dak en er wordt grondig gezocht naar oplossingen voor dit probleem. Er is nu een prijsplafond ingevoerd voor de kosten van gas- en energie. Maar het blijft veel geld en het is nooit een slecht idee om te besparen. 

Je kunt ook kijken waar je kunt besparen op het verbruik zelf. Sommige mensen laten bijvoorbeeld constant de kachels en lampen aan staan, probeer daar iets bewuster mee om te gaan.

Tegenwoordig zijn er vaak subsidies beschikbaar voor mensen die hun huis willen verduurzamen. Verdiep je daarin. Bij het installeren van bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of het isoleren van je huis kan dit een optie zijn. Wie weet kom jij daar wel voor in aanmerking. 

Uiteindelijk zul je met deze investeringen goedkoper uit zijn op de lange termijn en verduurzaam je je huis.

Tip 3: Vraag om meer salaris bij je werkgever

Je kunt aan je werkgever vragen of het tijd is voor salarisverhoging.

Blijf jezelf ook ontwikkelen: heb jij bijvoorbeeld een nieuwe cursus afgerond? Dan ben je meer waard geworden voor het bedrijf. 

Tip 4: Wees bewust dat de spaarrente tegenwoordig 0% is

De inflatie is misschien wel het beste te voelen op de spaarrekening. Het bedrag op je spaarrekening blijft hetzelfde, maar het wordt steeds minder waard. De waarde van je spaargeld verdampt in zekere zin. Gelukkig zijn er alternatieven voor de spaarrekening.

Je kunt bijvoorbeeld beleggen overwegen, mits je je geld voor een langere periode kunt missen. Met beleggen kun je op de lange termijn rendement behalen. Hier zitten wel risico’s aan verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld al laten beleggen vanaf een instapbedrag van €7.500. Axento neemt het beleggen volledig voor je uit handen, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. 

Daarnaast kun je bij Axento kosteloos periodiek beleggen. Wij beleggen je vermogen volledig duurzaam en breed gespreid over ruim 5.000 verschillende aandelen en obligaties. Wil je meer weten? Vraag hieronder vrijblijvend onze brochure aan.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening. 

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.