Een amerikaanse identiteitsbewijs en een 100 dollarbiljet onder elkaar

De Amerikaanse economie onder Joe Biden

Wat kun je lezen in dit artikel:

Na vier jaar Donald Trump heeft de Verenigde Staten gekozen voor een nieuwe president. Het economische beleid van Trump werd gekenmerkt door “America First”. Dit betekende belastingverlaging voor Amerikanen en het creëren van werkgelegenheid

Ook stond de handelsoorlog met China centraal onder het bewind van Trump. Hierbij werden producten afkomstig uit China duurder gemaakt. Dit moest ervoor zorgen dat er meer Amerikaanse producten werden verkocht in het binnenland. 

Biden, de “President Elect”, heeft zo zijn eigen plannen voor de economie. In dit artikel gaan we in op het economische beleid van Joe Biden. Ook wel Bidenomics genoemd.

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Bidenomics

In het economische beleid van Joe Biden staan een aantal punten centraal. Zo is zijn eerste prioriteit het bestrijden van het coronavirus. Hiervoor is een team samengesteld van specialisten. Dit team moet zorgen voor indamming van het virus. 

Een tweede punt is het verbeteren van de infrastructuur en het investeren in schone energie. Hiervoor zal hij een investering gaan doen van 2 biljoen dollar. Met deze investeringen moeten de volgende doelen worden bereikt:

  • De Amerikaanse auto-industrie voorop laten lopen met eigen technologie
  • Een energiesector zonder koolstofvervuiling realiseren vóór 2035
  • Energie efficiënte gebouwen in heel de VS
  • Innovatie op het gebied van schone energie
  • Bevordering van duurzame landbouw
  • De beveiliging van milieurechtvaardigheid

Het derde punt is het stimuleren van de economie. Dit wil hij doen met een investering van 700 miljard dollar. Met deze investeringen moeten banen worden gecreëerd door o.a. het terughalen van bedrijven naar de VS. Ook wil hij het MKB ontlasten door het invoeren van belastingverlagingen. 

Tot slot wordt verwacht dat Biden de relatie met Europa weer zal verbeteren. Zo zal hij zijn handtekening zetten onder het Klimaatakkoord van Parijs. Ook wordt verwacht dat hij weer toenadering zoekt tot de WHO en de NAVO. Daarnaast zal hij Europa nodig hebben om te concurreren met techgigant China. 

Voor vermogende Amerikanen en grote bedrijven is dit beleid geen goed nieuws. Zij zullen te maken krijgen met een belastingverhoging. Achter deze verhoging zitten twee ideeën. 

Ten eerste moeten bovengenoemde investeringen ergens van worden betaald. Via een belastingverhoging in de grootste schaal draaien alleen de rijksten Amerikanen op voor de economische plannen. Deze verhoging moet 3,5 biljoen dollar opleveren voor de plannen van Biden. 

Ten tweede moet de verhoging van de belasting zorgen voor nivellering. Dit is het verkleinen van inkomensverschillen binnen een land. Dit doel is extra kracht bijgezet door het verdubbelen van het minimumloon. Zo zal het minimumloon van $7,50 worden verhoogd naar $15. 

De realisatie van de Bidenomics

Biden zal zo snel mogelijk willen beginnen met het uitvoeren van zijn economische beleid. Of hij dit beleid in werkelijkheid kan realiseren is nog afwachten. Zo zal de nieuwe president op de nodige problemen stuiten. 

De staatsschuld van de VS bedroeg afgelopen september 22 biljoen dollar. Met de huidige plannen van Biden zullen deze schulden oplopen. Moody’s heeft berekent dat het totale programma 7,3 biljoen zal kosten terwijl er slechts 4,1 miljoen binnenkomt. Dit kan in de toekomst zorgen voor te zware rentelasten

Een tweede probleem waar Biden op stuit is de Senaat. Het is nog onduidelijk of de Democratische partij een meerderheid heeft in de Senaat. Wanneer zij deze niet behalen, zullen de Republikeinen alles doen om Biden’s plannen tegen te werken. Zo zouden zij met een meerderheid alle plannen weg kunnen stemmen. 

De vraag is in hoeverre deze problemen de Bidenomics dwarsbomen. Maar deze vraag kan voorlopig nog niet worden beantwoord. We zullen daarom moeten afwachten hoe het economische beleid van Biden echt zal uitpakken. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.