Skip to main content
Open een rekening

Risico's van beleggen

Beleggen zonder risico's bestaat niet. Voordat je start met beleggen is het daarom belangrijk dat je de risico's van beleggen begrijpt. Op deze pagina bespreken we de risico's van beleggen en hoe je ervoor zorgt dat je nooit meer risico neemt dan je kunt dragen.

Waarom rendement en risico altijd samengaan

Hoe meer risico je als belegger neemt, des te hoger het verwachte rendement. Risicovollere beleggingen, zoals aandelen, bieden een hoger verwacht rendement maar gaan ook gepaard met grotere waardeschommelingen en een verhoogd risico op verlies. Om kans te maken op een hoger rendement, moet je bereid zijn deze schommelingen in de waarde van je beleggingen te accepteren. Risico hoort nu eenmaal bij beleggen. Als je goed op de hoogte bent van de risico's, kun je weloverwogen beslissingen nemen.

Beleggen met een passend risicoprofiel

Bij Care IS kun je kiezen uit vijf risicoprofielen, variërend van Zeer defensief tot Zeer offensief. Bij elk risicoprofiel hoort een risicometer die de beweeglijkheid (volatiliteit) van het risicoprofiel op grafische wijze weergeeft. Met behulp van de risicometer krijg je inzicht in de mate van risico van je belegging. Zo kun je voorkomen dat je te veel risico neemt of juist te behoudend belegt. Zowel te veel als te weinig risico nemen is immers onwenselijk. Om ervoor te zorgen dat het risicoprofiel waarin je belegt altijd blijft aansluiten op je persoonlijke situatie, vindt een jaarlijkse evaluatie plaats.

risicometers

Lees in onze documenten meer over de risicoprofielen.

Verschillende risico's

Wanneer je belegt, word je blootgesteld aan verschillende risico's. Hieronder leggen we de belangrijkste beleggingsrisico's uit.

Marktrisico

Dit is het risico dat samenhangt met de beweeglijkheid van de markt als gevolg van wisselende stemmingen op de financiële markten. Alle beleggingen worden beïnvloed door het marktrisico. Schommelingen op de financiële markten kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld economische of politieke ontwikkelingen. Ook kan de waarde van een belegging worden ingegeven door sentiment en emotie van beleggers en daardoor (tijdelijk) niet in lijn zijn met de economische omstandigheden.
 

Koersrisico

Dit risico spreekt waarschijnlijk het meest tot verbeelding. Koersrisico houdt simpelweg in dat de koers kan dalen. Je loopt dus risico door de volatiliteit van de koers. Koersen bewegen voortdurend, waardoor je vermogen op korte termijn meer of minder waard kan worden. 

Concentratierisico

Het concentratierisico (of spreidingsrisico) is het risico dat een te groot deel van het vermogen geconcentreerd is en dus niet voldoende gespreid blijkt te zijn. Wanneer een groot deel van het vermogen in één bedrijf wordt belegd en dit bedrijf gaat failliet, dan zijn de gevolgen aanzienlijk groter dan wanneer het belegde vermogen gespreid is over meerdere bedrijven. Dit kan dus betrekking hebben op het aantal bedrijven waarin wordt belegd, maar ook naar een concentratie van beleggingen die sterk aan elkaar gerelateerd zijn, zoals bedrijven uit dezelfde economische sector
 

Kredietrisico

Bedrijven of overheden die financiële instrumenten uitgeven, zoals aandelen of obligaties, kunnen gedurende de looptijd van een belegging in betalingsproblemen komen of failliet gaan. De kans op betalingsproblemen of een faillissement is afhankelijk van de kredietwaardigheid van de uitgever van de belegging. De kredietwaardigheid kan per bedrijf of overheid verschillen en bepaalt dus voor een deel het risico van een bepaalde belegging. Ook kan de kredietwaardigheid van een individueel bedrijf of overheid in de loop van de tijd veranderen. Daarnaast hebben verschillende beleggingen andere rechten wat betreft de terugbetaling bij een faillissement. Zo hebben de houders van obligaties in de regel voorrang op aandeelhouders als een uitgevende instelling niet meer aan zijn betalingsverplichting kan voldoen of failliet gaat.

Duurzaamheidsrisico

Duurzaamheidsrisico verwijst naar potentiële negatieve impact van milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) factoren op de waarde van je beleggingen. Denk hierbij aan risico's gerelateerd aan klimaatverandering zoals extreme weersomstandigheden, risico's die voortkomen uit maatschappelijke kwesties, zoals arbeidsomstandigheden en risico's die verband houden met bedrijfsbestuur, zoals corruptie. 

Valutarisico

Het valutarisico is het risico dat een belegging minder waard wordt door een verandering in de wisselkoers van een vreemde valuta ten opzichte van de euro. Het valutarisico ontstaat bij beleggingen die in een vreemde valuta noteren, beleggingen die gevoelig zijn voor veranderingen in wisselkoersen of het aanhouden van liquiditeiten in vreemde valuta.

Liquiditeitsrisico

Het liquiditeitsrisico is het risico dat een belegging niet of niet tegen een redelijke prijs kan worden verhandeld vanwege een gebrek aan voldoende kopers en verkopers. Beperkte liquiditeit kan ertoe leiden dat beleggingen niet of alleen tegen een lagere koers verkocht kunnen worden dan de koers die op basis van de intrinsieke waarde verwacht mag worden. 

Renterisico

Veranderingen in de rente kunnen de waarde van beleggingen beïnvloeden. Stijgende rente zorgt er bijvoorbeeld voor dat het voor bedrijven duurder wordt om te investeren. Dit heeft in de regel een negatieve invloed op aandelenkoersen. Ook heeft een stijgende rente een negatief effect op de koers van obligaties met een vaste rentevergoeding. Deze obligaties worden namelijk minder aantrekkelijk als de rente stijgt.

Inflatierisico

Inflatierisico is het risico dat de reële waarde van je vermogen afneemt omdat de inflatie harder stijgt dan je vermogen. Hierdoor kun je naar verloop van tijd minder goederen en diensten kopen van hetzelfde geld. Om je koopkracht te behouden is het noodzakelijk dat je vermogensgroei de inflatie bijhoudt.

Overige algemene risico's

Verschillende andere factoren kunnen de algemene koersontwikkeling van beleggingen beïnvloeden. Denk hierbij aan berichtgeving (zowel positief als negatief), groeivooruitzichten van een onderneming, stakingen en boycotten, politieke en geografische ontwikkelingen en fiscale aspecten.

Plan een vrijblijvend adviesgesprek

Wil je weten wat Axento voor jou kan betekenen? Plan dan geheel vrijblijvend een adviesgesprek op het moment dat het jou het beste schikt.

Plan een gratis adviesgesprek
Groepfoto_accountmanagers

Hoe ga je om met de risico's van beleggen?

Bij beleggen kun je risico's nooit helemaal vermijden. Wel kun je een aantal maatregelen nemen om de risico's en de impact ervan te beperken.

Beleg alleen met geld dat je langere tijd kunt missen

Het is noodzakelijk om een beleggingshorizon van minimaal een aantal jaar aan te houden: hoe langer je belegd bent, des te groter de kans op een mooi rendement. Daarnaast kun je met een lange beleggingshorizon meer risico nemen dan met een korte beleggingshorizon. Heeft de beurs een slecht jaar, dan heeft je portefeuille met een lange beleggingshorizon lang genoeg de tijd om te herstellen. 

Man kijkt blij naar zijn telefoon omdat hij belegt met geld dat hij langere tijd kan missen
Vrouw kijkt op haar laptop naar haar financiële buffer

Houd altijd een financiële buffer aan

Naast een lange beleggingshorizon is het belangrijk dat je je beleggingen zoveel mogelijk ongemoeid kunt laten. Een financiële buffer op je spaarrekening is hierbij cruciaal. Deze buffer stelt je in staat om  onverwachte uitgaven, zoals een reparaties aan je auto of medische kosten, op te vangen zonder dat je gedwongen wordt je beleggingen te verkopen. Zonder buffer loop je het risico om je beleggingen op een ongunstig moment te moeten verkopen, bijvoorbeeld wanneer de markt lager staat. 

Spreiden bij beleggen

Bij beleggen is het essentieel om je geld niet in enkele beleggingen te concentreren, maar te spreiden over meerdere bedrijven. Op deze manier verlaag je het risico om in één keer een groot bedrag te verliezen. Bij Axento doen we dit door je vermogen te verdelen over meer dan 2.000 aandelen en obligaties via indexfondsen (ETF's). Mocht een van deze bedrijven failliet gaan, heeft dat slechts een minimale impact op je totale portefeuille. Door deze brede spreiding verlagen we het concentratierisico en kredietrisico aanzienlijk.

Man kijkt blij weg van zijn laptop omdat hij spreidt bij beleggen

Wat klanten zeggen over Axento vermogensbeheer

Wat kan Axento voor jou betekenen?

Elke dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland en België op Axento vermogensbeheer. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag vrijblijvend onze brochure aan.

Gratis brochure aanvragen
Open een rekening

Deze pagina is gecontroleerd door Laurens Leek

De inhoud van deze pagina is gecontroleerd door Laurens Leek op 11 november 2024. Laurens is mede-oprichter en bestuurder van Axento vermogensbeheer en Care IS. Hij is verantwoordelijk voor operationele zaken, risk en compliance.

Laurens Leek

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je langere tijd niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. Het is belangrijk dat je vooraf op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.