Close-up van mannen die elkaar de hand schudden terwijl ze met hun andere hand geld overgeven.

Wat is een schenkingsakte?

In een schenkingsakte wordt je schenking schriftelijk vastgelegd. Als je graag jouw bezittingen wilt delen met bijvoorbeeld je kinderen of kleinkinderen, zal dit via een schenkingsakte goed geregeld worden. In dit artikel zullen we je uitleggen wat een schenking is en wat er allemaal komt kijken bij een schenkingsakte.

Meer fiscale tips blogs lezen?

Klik hier voor uitleg en tips over beleggen en belasting.

Wat is een schenking?

Een schenking is een overeenkomst waarbij je geld of goederen aan iemand geeft, zodat dat die ander daar een tegenprestatie tegenover hoeft te zetten.

Over de meeste schenkingen moet schenkbelasting betaald worden. De exacte tarieven voor de schenkbelasting worden ieder jaar door de Belastingdienst vastgesteld. Ook is de hoogte van de schenkbelasting afhankelijk van jouw relatie met de schenker en waarvoor de schenking wordt gebruikt.

Kleinkinderen betalen minder dan bijvoorbeeld kinderen van de schenker. Ook is er een hogere vrijstelling als je het geld investeert in een woning in plaats van bijvoorbeeld in een studie. Een schenking aan het goede doel is volledig vrijgesteld van schenkbelasting. Dit goede doel moet dan wel een ANBI of SBBI zijn.

Is een schenkingsakte verplicht?

Een schenkingsakte is niet altijd verplicht. Als je een schenking op papier wilt doen of een woning wilt schenken dan is het wettelijk verplicht dit vast te leggen in een schenkingsakte bij de notaris. Vaak is een notariële akte ook verstandig als het niet verplicht is de schenking vast te leggen of als er ruzie wordt verwacht over de erfenis. Door een schenkingsakte op te stellen staan alle afspraken zwart op wit en kan er geen verwarring ontstaan.

Als de notariële akte niet verplicht is, kun je ook zelf een schenkingsovereenkomst opstellen. Dit wordt dan een onderhandse akte genoemd, dit is verstandig bij het schenken aan een goed doel.

Welke schenkinsgsaktes zijn er?

Zoals net ook al is genoemd zijn er twee soorten schenkingsovereenkomsten, namelijk de notariële akte en de onderhandse akte.

De notariële schenkingsakte is verplicht wanneer je een schenking op papier wilt doen, of een woning wilt schenken. De onderhandse schenkingsakte kun je gebruiken wanneer de notariële akte niet verplicht is, maar je wel graag iets zwart op wit wilt hebben.

Waarom een schenkingsakte?

Een schenkingsakte is een goede manier om je wensen vast te leggen. Met een schenkingsakte voorkom je dat je geld in verkeerde handen terecht komt. Doordat je jouw akte bij de notaris opstelt, kunnen zij jou goed adviseren. Zij bewaren deze akte en zorgen dat de schenking terechtkomt waar jij dit graag wil.

Uitsluitingsclausules in schenkingsakte

In de schenkingsakte kun je een uitsluitingsclausule opnemen. Hiermee kun je iemand uitsluiten van de schenking. Je hebt een zachte en een harde uitsluitingsclausule.

Zachte uitsluitingsclausule

Een zachte uitsluitingsclausule geldt voor de partner van je kind of kleinkind als het huwelijk eindigt door een echtscheiding. Hierdoor krijgt je ex-schoonzoon of dochter niets van de erfenis. Deze uitsluiting geldt niet als het huwelijk eindigt door overlijden van je kind of kleinkind.

Harde uitsluitingsclausule

Met een harde uitsluitingsclausule regel je dat de schenking nooit in handen komt van een ander dan aan wie de schenking is gegeven. De partner van degene aan wie de schenking is gegeven kan niet bij het geld, niet bij een echtscheiding en ook niet bij een overlijden.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.