Sparen in 2023: 7 tips!

Sparen in 2023: 7 tips!

Het is belangrijk om een financiële buffer achter de hand te hebben, dat weten de meeste mensen wel. Toch hebben veel mensen moeite om het sparen vol te houden. In deze blog geven we een aantal tips om sparen leuker en makkelijker te maken. 

Alles weten over sparen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Tip 1: Spaar naar een doel toe

Sparen is leuker wanneer je een doel voor ogen hebt. Het zorgt voor meer spaarmotivatie omdat je daadwerkelijk iets hebt om naar uit te kijken. Denk hierbij aan:

  • Een verre reis;
  • Het afbetalen van je studieschuld; 
  • Een nieuwe badkamer;
  • Etc. 

Tip 2: Weet wat je uitgeeft

Breng voor jezelf in kaart wat je maandelijks uitgeeft aan vaste lasten en andere kosten. Maak aan de hand hiervan een begroting voor jezelf en kijk waar ruimte is om iets over te houden. Misschien kun je wat onnodige abonnementen en lidmaatschappen stopzetten waar je toch al weinig gebruik van maakte. Kijk ook naar andere onnodige uitgaven die zich gauw opstapelen, zoals bijvoorbeeld de dagelijkse kop koffie die je voor je werk uit nog even bij de koffietent haalt. Zo houd je snel wat meer over per maand.

Tip 3: Eerst sparen, dan spenden

De meeste mensen sparen wat zij overhouden aan het einde van de maand. Dit moet eigenlijk precies andersom: wanneer je salaris wordt gestort, zet dan eerst geld opzij op de spaarrekening. Eerst sparen, dan spenden.

Tip 4: Automatisch sparen

Bij de meeste banken kun je automatisch sparen. Dit kan heel eenvoudig via de bankieren app. Stel een automatische incasso in van een vast bedrag. Zo hoef je zelf niet elke maand aan het sparen te denken en voorkom je dat je toch af en toe iets minder overmaakt. 

Tip 5: Spaar meer als je salaris omhoog gaat

Wanneer mensen salarisverhoging krijgen, zijn ze gauw geneigd om meer uit te geven. Kon jij echter prima leven van je oude salaris? Houd dat dan zo en spaar het verschil tussen je nieuwe en je oude inkomen, extra. Op deze manier kun je extra sparen zonder je levensstijl aan te passen.

Tip 6: Blijf leuke dingen doen

Wanneer je te streng voor jezelf bent wordt de kans dat je het sparen volhoudt, kleiner. Sparen is belangrijk, maar leuke dingen blijven doen ook. Ging je hiervoor elke week uiteten? Stop daar dan niet helemaal mee, maar ga bijvoorbeeld een keer per maand uiteten. Zo kun je besparen en toch nog van leuke dingen genieten. 

Tip 7: Ga beleggen

Sparen is belangrijk maar heeft ook een belangrijk nadeel: je ontvangt geen rente meer en daardoor groeit je spaargeld niet mee met de inflatie. Hierdoor wordt je geld steeds minder waard.

Een goed alternatief is beleggen. Het is hierbij wel belangrijk dat je eerst een buffer hebt opgebouwd, zodat je met onvoorziene uitgaven niet in de financiële problemen komt.  

Met beleggen loop je meer risico dan met sparen, dat is belangrijk om van tevoren te weten. Wil je alles weten over de risico’s van beleggen? Lees dan eens ons artikel: Wat zijn de risico’s van beleggen? 

Beleggen is een goede oplossing om de waarde van je vermogen te behouden of zelfs te zien groeien, vooral wanneer je dit voor de lange termijn doet. Op deze manier kun je namelijk profiteren van het rendement-op-rendement effect en kan je vermogen exponentieel groeien

Let op: aan beleggen zijn risico’s verbonden. In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Beleggen bij Axento vermogensbeheer

Je kunt zelf gaan beleggen, maar dat kost veel tijd en moeite. Je moet dan ook enige kennis hebben van beleggen. Een alternatief is vermogensbeheer. Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld al laten beleggen vanaf een instapbedrag van €7.500. Axento neemt het beleggen volledig voor je uit handen, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.

Daarnaast kun je bij Axento kosteloos periodiek beleggen. Wij beleggen je vermogen volledig duurzaam en breed gespreid over ruim 5.000 verschillende aandelen en obligaties. Wil je meer weten? Vraag hieronder vrijblijvend onze brochure aan.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.