Coronavirus wijst beleggers op nut van langetermijndenken

2 handen die gras vasthouden met daarop zonnepanelen, windmolens en wolkenkrabbers

Het coronavirus heeft onze wereld enorm veranderd. We konden ons niet voorstellen dat de scholen dicht gingen. Of dat onze ouderen geen bezoek meer mochten ontvangen.

Onder druk van de snelle verspreiding van het virus werd de noodrem aangetrokken. Met grote economische schade tot gevolg. Duurzaam beleggen en langetermijndenken helpt voor een betere voorbereiding op een toekomstige crisis.

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Bezuiniging op korte termijn

In de eerste weken van de corona uitbraak bleek dat de wereld slecht was voorbereid. We hebben jarenlang te weinig geïnvesteerd om een pandemie te kunnen bestrijden. In Nederland waren er te weinig mondkapjes, onvoldoende IC-bedden en te weinig beademingsapparatuur. Vooral door een tekort aan testkits ging de overheid over tot quarantaine maatregelen. 

Hoge kosten op lange termijn

Quarantaine maatregelen zijn een zwaar middel. Door reizen te beperken (of te verbieden) zorg je dat het virus minder snel wordt verspreid. Maar daardoor valt ook de economie stil. De economische schade is groot. Bedrijven gaan failliet en mensen verliezen hun baan. De overheid stelt veel geld beschikbaar om bedrijven te helpen, maar de kosten zijn enorm. 

Korte termijn genot vs. lange termijn geluk

De mens verkiest genot op de korte termijn boven lange termijn geluk. We eten allemaal wel eens ongezond, omdat het nu zo lekker is. Het is gemakkelijk om die training een keer over te slaan. Toch is het verstandig om je meer op de lange termijn te richten. Iedere dag een positieve bijdrage leidt na verloop van tijd tot een ongekend resultaat. 

Duurzaam beleggen op lange termijn

Dat hoeft niet beperkt te zijn tot een financieel resultaat. Sterker nog: als ik nadenk over mijn ideale situatie over 30 jaar dan horen daar ook andere dingen bij. Een schone wereld, een goed werkende democratie en een sociale samenleving. Door ESG mee te nemen maak je keuzes die bijdragen aan een betere wereld>, Zo laten we ook een mooie wereld na voor onze (klein)kinderen. Waar kun je aan denken: 

1. Microkrediet en -financiering

Microfinanciering en microkrediet verstrekt leningen aan kleine ondernemers. Dat kan in Nederland maar ook in ontwikkelingslanden. Hierdoor kunnen ze een bedrijf opzetten en laten groeien. De bedrijven zorgen voor lokale werkgelegenheid en minder armoede. 

2. Duurzame energie

Duurzame energie is overal goed voor. Het is schoon en voorkomt een groot deel van de luchtvervuiling. Daarnaast laten we meer fossiele brandstoffen over voor de generaties na ons. Naast investeren in zonnepanelen op je huis, kun je kiezen voor een duurzaam energie beleggingsfonds.  

3. Duurzaam beleggen

Bij duurzaam beleggen ligt de focus op het rendement op de lange termijn. Daarnaast draag je bij aan een betere wereld. Uit onderzoek blijkt dat de behaalde resultaten van duurzaam beleggen minstens net zo goed zijn als die van “grijs” beleggen.

Een voordeel van beleggen is de flexibiliteit. Je kunt al met kleine bedragen beginnen. Je kunt eenvoudig bijstorten, maar ook een bedrag vrijmaken. Steeds meer institutionele beleggers kiezen voor duurzaam beleggen.

Slechte praktijken uitsluiten en positieve stimuleren

Duurzaam beleggen kan via Axento. Wij kopen voor onze klanten in een goed gespreide portefeuille van aandelen en obligaties. We gebruiken aandelen die slechte praktijken voorkomen. Denk daarbij aan wapenproductie, dierenleed en milieuschade. Verder kiezen daarnaast bedrijven waarin minder afval geproduceerd wordt, die bijdragen aan schoner drinkwater en betere arbeidsvoorwaarden.   

Financieel én maatschappelijk rendement tegelijk

Mensen zijn geneigd voor gemak op korte termijn te kiezen. Dat gaat ten koste van de langere termijn. Ook in de coronacrisis. Bij beleggen maak je lange termijn keuzes. Daarom is beleggen geschikt om na te denken wat jij wil veranderen. Door verder vooruit te kijken kun je investeren in een betere wereld én een aantrekkelijk rendement. Belangrijker is nog dat we zo de volgende crisis misschien kunnen voorkomen.  

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.