Onze visie op het coronavirus

Onze visie op het coronavirus

De uitbraak van het coronavirus houdt de financiële markten sinds medio januari bezig. Op het moment van schrijven is het aantal besmette gevallen de 20.000 gepasseerd en is het aantal doden opgelopen tot boven de 400.

Dit is zondermeer een treurige ontwikkeling voor alle slachtoffers en betrokkenen. Maar om de ernst van het virus in te schatten – en daarmee de mogelijke impact op de financiële markten – moeten we op de hoogte zijn van wat er feitelijk bekend is over dit nieuwe virus.

Wat weten we over het coronavirus?

De ernst van een virusuitbraak hangt af van diverse factoren. We bespreken een aantal van deze factoren met betrekking tot het coronavirus:

Besmettingsgevaar

Onderzoekers denken dat een besmet persoon 1,5 tot 3,5 andere mensen , kan besmetten, wanneer er geen besmettingsmaatregelen worden genomen. De ziekte is daarmee ongeveer ,even besmettelijk als SARS.

Sterftecijfer

Hoewel er nog geen volledige zekerheid over bestaat is het sterftecijfer waarschijnlijk lager dan 3%. Hiermee is het sterftecijfer van het coronavirus aanzienlijk lager dan eerdere virussen zoals SARS en MERS.  

Vaccinatie

Een coronavirus vaccinatie kan infecties en verdere verspreiding daarvan voorkomen. De ontwikkeling van een vaccinatie kost echter tijd. Wel hopen onderzoekers dat eerdere uitbraken deze tijd kunnen inperken. Zo duurde de ontwikkeling van een SARS vaccinatie in 2003 ca. 20 maanden, maar waren er ‘slechts’ 6 maanden nodig voor de Zika vaccinatie in 2015. Onderzoekers denken dat een vaccinatie ,minimaal een jaar ,op zich zal laten wachten.

Hoewel het coronavirus een serieuze gezondheidskwestie is, is het risico voor de meeste mensen buiten China erg klein. De ‘normale’ griep wordt op dit moment door wetenschappers als een grotere bedreiging beschouwd.

Impact financiële markten

Hoe de financiële markten verder zullen reageren op het coronavirus is moeilijk te voorspellen. Een studie in 2006 uitgevoerd door Fidelity International wijst uit dat ziekte epidemieën vaak leiden tot meer beweeglijkheid, maar weinig veranderen aan de algehele trend. Het verleden wijst dus uit dat factoren zoals monetair en fiscaal beleid veel bepalender zijn voor de richting waarin aandelenbeurzen bewegen.

Onze visie op het coronavirus

Als vermogensbeheerder richten wij ons bij het beoordelen van het coronavirus op de feiten. Het coronavirus is een wereldwijde gezondheidskwestie, maar tot dusver is het internationale gevaar nog relatief klein. Het verleden leert ons dat de impact van deze uitbraken vaak van tijdelijke aard is, al is dit natuurlijk nooit een garantie voor de toekomst. Met de feiten die nu bekend zijn, verwachten wij dat het coronavirus ,geen grote impact ,zal hebben op onze beleggingsportefeuilles op de lange termijn.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.