windmolens, zonnepanelen en een hydrogen h2 tank naast elkaar.

Wat is themabeleggen?

Er zijn talloze manieren om je beleggingsportefeuille op te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld beleggen per sector of per regio, maar je kunt ook thematisch beleggen. In dit artikel bespreken we wat thema-beleggen betekent en wat het met duurzaam beleggen te maken heeft.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Waarom thematisch beleggen?

Bij thematisch beleggen kijkt de belegger op voorspelde langetermijntrends. Op deze manier beleg je in grotere zaken waar je zelf in gelooft. Thematisch beleggen is een vorm van top-down beleggen

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:  

  • Robotisering
  • Vergrijzing
  • Klimaatverandering
  • Waterstof
  • Gendergelijkheid
  • Cybersecurity 
  • Medische apparaten
  • Zonne-energie

Bij themabeleggen ligt de focus dus op een bepaald thema. Er zijn thema’s die voor zich spreken, maar bij sommige thema’s vraag je je misschien af hoe dit in de praktijk naar voren komt. 

Bij het thema ‘gendergelijkheid’ wordt bijvoorbeeld gefocust op bedrijven waar vrouwen hoge bestuursfuncties hebben of waar men actief bezig is met het creëren van kansen voor vrouwen. 

Door thematisch te beleggen, kan de belegger inspelen op verschuivingen die een volledige sector kunnen veranderen. Beleggen doe je voor de lange termijn en daar sluit thematisch beleggen eigenlijk heel goed op aan. 

Een andere reden waarom thematisch beleggen een goede optie kan zijn, is omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Niet enkel overheden, maar ook beleggers leggen steeds meer de nadruk op duurzaamheid. Dit kun je met thematisch beleggen ook bereiken. Themabeleggen is dus één van de manieren om bij te dragen aan het verduurzamen van de maatschappij, wanneer je voor de juiste thema’s kiest.  

De risico's van beleggen in thema's

Net als alle vormen van beleggen, gaat ook thematisch beleggen gepaard met een aantal risico’s. Ontwikkelingen binnen de thema’s waarin je belegt, kunnen heel snel verlopen. 

Bij populaire thema’s kan de waardering soms (te) hoog oplopen. Wanneer deze waardering hoger is dan de winstverwachting, kunnen rendementen tegenvallen. 

Verder kun je bij thema beleggen niet altijd net zo goed spreiden als bij andere vormen van beleggen. Wanneer je één thema kiest om in te beleggen, vallen er een hoop sectoren en bedrijven af. Dit risico kun je verkleinen door meerdere thema’s te kiezen om in te beleggen, of door een thema te kiezen als aanvulling op je reeds bestaande beleggingsportefeuille. 

Beleggen in thema's en duurzaamheid

Een belangrijk thema binnen thema beleggen is klimaatverandering. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook bij beleggen. Door te beleggen in thema’s die met duurzaamheid te maken hebben, kun je als belegger gemakkelijk bijdragen aan een betere wereld. 

Je kunt ervoor kiezen om in thema’s te beleggen die met het milieu te maken hebben, zoals zonne-energie of waterstof, maar je kunt je ook richten op maatschappelijke thema’s, zoals volksgezondheid of diversiteit. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.