Einde van het jaar, ga je financiën na!

drie rode kaartjes met de woorden 'end of', 'financial', 'year' aan een waslijn met rode knijpers

Het einde van het jaar nadert. Iedereen is druk bezig met het voorbereiden van de feestdagen: kerstversiering aanschaffen, kerstcadeau's inslaan en het huis versieren.

Maar wist je dat deze periode ook een goed moment is om je vermogen nog even na te gaan? In 2023 veranderen er een aantal dingen, waardoor het voordelig kan zijn om bepaalde dingen voor het einde van het jaar te regelen. 

Lees in deze blog waar je op moet letten en waar je nu nog van kan profiteren.

Meer actuele tips blogs lezen?

Klik hier voor meer actuele tips blogs.

Afschaffing Jubelton

Wil je je kind helpen met het kopen van een woning? Dan kun je dit jaar nog een belastingvrije schenking van €106.671 doen: de jubelton. Deze vrijstelling wordt binnenkort afgeschaft: in 2023 is de jubelton maximaal €28.946 en vanaf 2024 wordt deze helemaal afgeschaft.

Dat komt omdat er door de jubelton ongelijkheid ontstaat: kinderen met rijke ouders hebben veel eerder kans op een huis dan kinderen die dit zonder hulp moeten doen.

Als ontvanger van de jubelton heb je drie jaar om het geld te gebruiken. Ontvang je in 2022 het geld, dan heb je tot 2025 om het geld uit te geven. Deze schenking mag alleen aan een eigen woning worden besteed.

Schenkingsvrijstellingen

Elk jaar mag je een bepaald bedrag schenken zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. Ouders mogen in 2022 €5.677 schenken aan hun kind. Voor alle andere personen is de vrijstelling in 2022 €2.274.

Wil je nog een schenking doen? Dan is het raadzaam om dat voor het einde van het jaar te doen. Op deze manier kun je vanaf januari weer gebruik maken van de belastingvrije schenking van 2023: deze is €6.035 voor ouders en €2.418 voor anderen.

Je kunt de schenking ook beleggen voor je kind. Dat kan heel eenvoudig bij Axento. Kijk voor meer informatie op onze Kinderrekening pagina.

Benut je jaarruimte nu het nog kan

Waar men vroeger verzekerd was van een goed pensioen, is dat nu vaak niet meer het geval. Het is voor veel mensen verstandig om zelf (aanvullend) pensioen op te bouwen. 

De overheid wil mensen met een pensioentekort tegemoet komen: zij mogen jaarlijks pensioen opbouwen via de jaarruimte. Ben jij benieuwd hoe hoog jouw jaarruimte is? Dat kun je gemakkelijk berekenen op de website van de Belastingdienst.

Kijk voor meer informatie over pensioen beleggen op onze Pensioenpagina.

Hebben we kans op een eindejaarsrally?

Het is natuurlijk niet mogelijk om de markt precies te voorspellen. Je kunt echter wel een indicatie doen door naar resultaten uit het verleden te kijken. 

Er is niet voor niets een term vernoemd naar de flinke stijging aan het einde van het jaar: de eindejaarsrally. In de Verenigde Staten wordt dit ook wel de Santa Claus Rally genoemd. 

De oorzaak van dit fenomeen is niet helemaal duidelijk: sommigen beweren dat de eindejaarsrally wordt veroorzaakt doordat fondsbeheerders aan het einde van het jaar de balans opmaken: aandelen die niet goed presteren worden dan uit de portefeuille gehaald, terwijl winstgevende aandelen worden toegevoegd.

Anderen denken dat de eindejaarsrally simpelweg wordt veroorzaakt doordat de economie het beter doet aan het einde van het jaar.

Controleer je contracten

Het einde van het jaar is een mooi moment om je contracten eens te controleren. Veel contracten verlopen tegen het einde van het jaar. Je kunt controleren of je bij je huidige aanbieders (zoals de zorgverzekeraar of energieleverancier) niet te veel betaalt. 

Je kunt online gemakkelijk kijken welke aanbieders voor jou het voordeligste zijn. Veel aanbieders bieden bijvoorbeeld welkomstbonussen aan nieuwe klanten.

Controleer wel altijd wat de kosten na deze bonus zijn. Soms krijg je in de eerste maanden leuke korting, maar als de prijs daarna toch hoger uitvalt dan bij je huidige aanbieder, schiet je er weinig mee op.

Het is natuurlijk fijn om korting te krijgen, maar houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van je zorgverzekering er niet op achteruit gaat. Financieel voordeel is prettig, maar een goede zorgverzekering is belangrijker.

Belangrijk om te weten

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.