Wat is een nabestaandenpensioen?

Wat is een nabestaandenpensioen?

Wanneer een partner of ouder komt te overlijden, kan een gezin zijn kostwinner kwijtraken. Om te voorkomen dat de nabestaanden van de overledene in geldproblemen komen, is het mogelijk om een nabestaandenpensioen te krijgen. Wat het betekent en wanneer het wordt uitgekeerd zullen we toelichten in dit artikel.

Definitie nabestaandenpensioen

Een nabestaandenpensioen is een periodiek bedrag dat nabestaanden van een overledene kunnen ontvangen. Onder de nabestaanden vallen de partner van de overledene, we spreken dan van een partnerpensioen, en de kinderen van de overledene, we spreken dan van een wezenpensioen.

Waaruit bestaat een nabestaandenpensioen?

Het nabestaandenpensioen kan uit verschillende delen zijn opgebouwd:

Algemene nabestaandenwet 

Dit is de uitkering die nabestaanden kunnen ontvangen van de overheid. Er zitten echter wel voorwaarden aan deze uitkering. Iemand heeft alleen recht op de uitkering wanneer hij of zij zorgt voor een kind dat jonger is dan 18 en nog thuis woont of als hij of zij voor minimaal 45% arbeidsongeschikt is.

Aanvullend nabestaandenpensioen 

Het aanvullend nabestaandenpensioen wordt opgebouwd via de werkgever. Wanneer iemand komt te overlijden, ontvangt de partner het aanvullend nabestaandenpensioen dat bij de huidige werkgever is opgebouwd. 

Levensverzekering 

Iemand kan er ook voor kiezen om via de particuliere weg een levensverzekering af te sluiten. Het doel van die verzekering is het realiseren van een aanvullend inkomen voor de nabestaanden.

Hoogte van het nabestaandenpensioen

De hoogte van het nabestaandenpensioen is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het belangrijk om te weten of de partner in loondienst is geweest. In dit geval heeft hij of zij meestal aanvullend nabestaandenpensioen opgebouwd bij de werkgever. Wanneer de partner als zelfstandige werkt, wordt er niet automatisch pensioen opgebouwd.

Ook is het van belang om te weten op welke manier de partners aan elkaar verbonden zijn. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft de partner automatisch recht op het nabestaandenpensioen. Met een samenlevingscontract moeten de pensioenaanspraken zelf worden geregeld.

Tot slot is het goed om te weten of het pensioen wordt opgebouwd op risico- of opbouwbasis. Wanneer een pensioen een risicobasis kent, wordt het nabestaandenpensioen niet standaard uitgekeerd wanneer de partner na de pensioenleeftijd overlijdt. Dit is bij een opbouwbasis wel het geval.

Het einde van de nabestaandenuitkering

Wanneer de partner niet meer voldoet aan de voorwaarden van de Algemene nabestaandenwet, zal die uitkering stoppen. Hier enkele voorwaarden:

  • De partner bereikt de AOW-leeftijd. De nabestaandenuitkering zal worden stopgezet en er zal een AOW-uitkering worden ontvangen.
  • Gevangenschap. Wanneer de partner voor minstens één maand naar de gevangenis moet zal de overheid niet meer uitkeren. Bij vrijlating kan het nabestaandenpensioen opnieuw worden aangevraagd.
  • Overlijden. Wanneer de partner overlijdt wordt het nabestaandenpensioen niet meer uitgekeerd. 
  • Kinderen worden volwassen. Wanneer het jongste kind de leeftijd van 18 jaar bereikt zal het nabestaandenpensioen in de vorm van een ANW uitkering niet meer worden uitgekeerd.
  • Niet meer arbeidsongeschikt. Wanneer de partner niet langer voor meer dan 45% arbeidsongeschikt is, zal de ANW uitkering worden stopgezet.

Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.