Herweging van uw portefeuille vindt vanaf 2018 ieder kwartaal plaats

Herweging van uw portefeuille vindt vanaf 2018 ieder kwartaal plaats

Periodiek worden de beleggingen in uw portefeuille in lijn gebracht met de gewenste wegingen van uw beleggingsprofiel. Dit noemen we ‘herbalanceren’. , Dit gebeurt automatisch en zonder transactiekosten.

Van maandelijks naar één keer per kwartaal

Tot eind 2017 werd uw portefeuille aan het begin van elke maand geherbalanceerd. Door veranderende regelgeving heeft Axento besloten dit proces nu aan het begin van ieder kwartaal uit te voeren.

Wat zijn de voornaamste redenen?

Door de inwerkingtreding van MiFID II (Europese wetgeving) worden er steeds strengere eisen gesteld aan o.a. vermogensbeheerders en depotbanken zoals BinckBank. Zo moeten vanaf 3 januari 2018 alle transacties worden gerapporteerd aan de Europese toezichthouder. Dit leidt tot aanvullende administratieve en financiële vereisten, zowel bij Axento als bij uw depotbank BinckBank.

Waarom herbalanceren?

Om het risico in uw portefeuille te beheersen is het noodzakelijk op de beleggingen periodiek in evenwicht te brengen. Dat kunnen we het beste duidelijk maken met een voorbeeld.

Stel u belegt bij Axento met €30.000,- volgens een neutraal beleggingsprofiel. Uw portefeuille bestaat dan voor 50% uit aandelen (€15.000,-) en 50% uit obligaties(€15.000,-). In een extreem voorbeeld hebben aandelen na één jaar een rendement van 20% behaald en obligaties zijn -5% gedaald. Dan is de weging van aandelen gestegen naar 56% (€18.000,-) en de weging van obligaties gedaald naar 44% (€14.250,-).

Het vertrekpunt is nu dus 56% aandelen en 44% obligaties geworden. Het gekozen beleggingsprofiel ‘Neutraal’ schrijft echter een weging van 50/50 voor. Door aandelen te verkopen en obligaties aan te kopen wordt de weging van de beleggingscategorieën weer teruggebracht naar de gewenste weging. Zo sluiten uw beleggingen weer aan bij het door gekozen beleggingsprofiel en daarmee op uw persoonlijke situatie.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.