Kwartaalbericht Axento 2017-Q3

Kwartaalbericht Axento 2017-Q3

Na een wisselvallig eerste halfjaar waarin de koersen licht zijn gestegen, hebben de beleggingsportefeuilles de weg omhoog gevonden in het derde kwartaal. In alle risicoprofielen werd een positief rendement behaald.

Positieve economische cijfers

De economische ontwikkelingen wereldwijd zijn nog altijd positief. In de Verenigde Staten en Europa draait de economie op volle toeren. Ook de bedrijfscijfers waren opnieuw sterk over het eerste halfjaar. Recente macro-economische indicatoren bevestigen dit beeld.

Euro/dollar stabiliseert

Intussen is de euro/dollar koers in rustiger vaarwater gekomen. De stijging van de euro bereikte een piek begin september met een koers van $1,21. Inmiddels is de koers enigszins gestabiliseerd en schommelt op het moment van schrijven rond de $1,18.

Obligaties

De ontwikkeling van de rente is de belangrijkste drijfveer voor de koers van obligaties. De rente in de kernlanden van Europa zoals Duitsland en Nederland is licht opgelopen, terwijl de rente in de Zuid Europese landen iets is gedaald. Per saldo is de rente in de Eurozone licht gedaald. Hierdoor zijn de koersen van zowel staats- als bedrijfsobligaties in de beleggingsportefeuilles met gemiddeld een half procent gestegen in het derde kwartaal.

Aandelen

In de het eerste half jaar van 2017 viel het rendement van wereldwijde aandelen wat tegen voor Europese beleggers. Belangrijkste reden hiervoor was de stijging van de eurokoers ten opzichte van de US dollar. Inmiddels is de wisselkoers gestabiliseerd en zelfs weer iets gedaald. Hierdoor hebben de aandelen in de beleggingsportefeuilles goed gepresteerd in het derde kwartaal.

In onderstaande tabel zijn de rendementen van Axento en de benchmark weergegeven van 1 januari 2017 tot en met 30 september 2017.

Rendementen 2017 Axento Benchmark
Axento Defensief +0,20% +1,49%
Axento Neutraal +0,72% +2,48%
Axento Offensief +1,18% +3,46%


Onze focus op vermogensbehoud heeft in 2017 geleid tot minder hoge rendementen ten opzichte van de benchmark. De defensievere aandelen (minimum volatility en quality) en staatsobligaties presteerden in het eerste half jaar minder goed maar hebben de weg omhoog gevonden in het derde kwartaal.

Vooruitzichten

Historisch gezien is de waardering van aandelen bovengemiddeld. Door de sterke bedrijfscijfers en gerapporteerde winsten over de eerste helft van 2017 is de waardering van aandelen recentelijk wel iets afgenomen. De vooruitzichten voor aandelen zijn nog steeds goed, mede vanwege het positieve economisch klimaat.

Omdat de euro/dollar koers inmiddels is gestabiliseerd, biedt dit perspectief voor de koersen van aandelen in het komende kwartaal. Daarnaast blijven aandelen aantrekkelijk vanwege de lage rentes in Europa.

Persoonlijke kwartaalrapportage en inlogomgeving

U kunt uw persoonlijke kwartaalrapportage downloaden via de beveiligde knop 'Download uw persoonlijke kwartaalrapportage'. Deze staat bovenaan in de e-mail die u van Axento heeft ontvangen.

In de persoonlijke beheeromgeving kunt u de actuele situatie van uw beleggingsportefeuille bekijken. Klik hier om in te loggen.

Heeft u vragen over het kwartaalbericht of uw beleggingsportefeuille? Neem dan contact met ons op via 0299-796061. U kunt ook altijd een e-mail sturen naar info@axento.nl.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.