Wat is het verschil tussen defensief en offensief beleggen?

Een poppetje balanceert op ongelijke blokjes, terwijl het zijn evenwicht behoudt moeizaam. Een ander staat op een stevige pilaar en staat recht

Wanneer je begint met beleggen is het belangrijk om een strategie te kiezen die bij je past. Hierbij ga je kijken hoeveel risico je wilt en kunt lopen en wat je gewenste rendement is.

De drie belangrijkste strategieën (risicoprofielen) waaruit je kunt kiezen zijn defensief beleggen, neutraal beleggen en offensief beleggen. In deze blog kijken we alleen naar defensief en offensief beleggen en leggen we het verschil uit van deze twee.

Meer lezen over het risicoprofiel bij beleggen?

Klik hier voor meer informatie over de verschillende risicoprofielen bij beleggen.

Wat is een risicoprofiel?

Een risicoprofiel (of ‘beleggingsprofiel’) geeft een indicatie van het risico en verwachte rendement van een belegging, beleggingsportefeuille of fonds. Meestal werkt een bank of vermogensbeheerder met drie tot vijf verschillende risicoprofielen, variërend van zeer defensief tot zeer offensief.

Het risicoprofiel geeft een indicatie van het risico dat je met beleggen loopt en welk rendement je mag verwachten. Meestal wordt een risicoprofiel gekenmerkt door een bepaalde verhouding tussen aandelen (hoog risico) en obligaties (laag risico).

Des te meer het risicoprofiel in aandelen belegt, des te groter het risico dat je met beleggen loopt en des te hoger rendement je mag verwachten. Wanneer er verhoudingsgewijs meer in obligaties wordt belegd, dan is het risico en het verwachte rendement lager.

Wat is defensief beleggen?

Bij defensief beleggen neem je relatief weinig risico bij beleggen. 

Iemand die kiest voor defensief beleggen verkiest stabiliteit boven hogere rendementen, Het gaat hierbij vooral om vermogensbehoud met mogelijke lichte winst, in plaats van sterke vermogensgroei

Wil je meer lezen over defensief beleggen, lees dan ook ons artikel: Wat is defensief beleggen?

Wat is offensief beleggen?

Offensief beleggen is zowat het tegenovergestelde van defensief beleggen. Hierbij wil je door middel van een hoog risico, zo veel mogelijk rendement behalen. Een offensieve belegger wil het vermogen dus flink zien groeien

Wel loop je bij offensief beleggen een groter risico om vermogen te verliezen. Daarom is het bij deze vorm van beleggen belangrijk om een lange beleggingshorizon aan te houden. Hierbij kun je jaren waarin verlies is geleden compenseren met jaren van winst. Daarom is deze vorm van beleggen alleen geschikt als je voor lange termijn wilt beleggen. 

Wil je meer lezen over offensief beleggen, lees dan ook ons artikel: Wat is offensief beleggen?

Verschil tussen defensief en offensief beleggen

Simpel gezegd neem je meer risico met offensief beleggen, maar heb je meer kans op een hoger rendement. En met defensief beleggen verkies je stabiliteit boven hogere rendementen. Wel heb je als offensief belegger meer kans om vermogen te verliezen dan een defensief belegger. 

Offensief beleggen bij Axento

Bij Axento bestaat het offensieve profiel standaard voor 25% uit obligaties en voor 75% uit aandelen. Deze verhouding noemen we de strategische asset allocatie

Er is echter wel enige bewegingsruimte. Het percentage obligaties kan minimaal 15% en maximaal 35% worden. Daarbij kan het percentage aandelen dan variëren tussen de 65% en 85%. Een afwijkende allocatie noemen we de tactische asset allocatie.

Wil je meer weten over offensief beleggen en de verschillende profielen bij Axento? Lees dan eens het document Risicoprofielen van Axento op onze website. 

Defensief beleggen bij Axento

Bij Axento kun je kiezen uit defensief, neutraal, offensief en zeer offensief risicoprofiel. Het defensieve risicoprofielen bestaat standaard voor 65% uit obligaties en voor 35% uit aandelen (strategische asset allocatie). 

Het percentage obligaties kan tijdelijk variëren tussen 55% en 75%. Het percentage aandelen kan variëren tussen de 25% en 45%. Deze tijdelijke afwijkende verdeling noemen we de tactische asset allocatie.

Lees meer over defensief beleggen bij Axento in het document Risicoprofielen Axento en risico's van beleggen

Let op dat aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn. Hierbij kun je ook (een deel van) je vermogen verliezen. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Lees hier meer over de voordelen en nadelen van beleggen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.