Zomeractie: Open een rekening en ontvang een strandtas en een bol.com cadeaukaart!

Bekijk de actie
Wat is een beursgang?

Wat is een beursgang?

Een beursgang is de allereerste aandelenverkoop van een bedrijf op de aandelenbeurs voor publiek. De voorbereiding van de beursgang (IPO of ‘initial public offering’) is heel
belangrijk en zal een groot deel uitmaken van het uiteindelijke succes van een IPO.
Lees hier welke stappen vooraf gaan aan een IPO.

De pre-introductie

Als eerste besluit een bedrijf tot een beursnotering; het bedrijf wil haar aandelen op de beurs verhandelen. De meeste bedrijven gaan naar de beurs om meer kapitaal aan te trekken. 

Het nieuws dat een bedrijf een beursgang gaat maken, wordt vaak via de pers bekend gemaakt. Als het nieuws bekend is, zullen er contacten worden gelegd met institutionele beleggers. Zo wordt gekeken of er interesse is in het bedrijf en tegen welke voorwaarden.

Audit

Vervolgens wordt een audit uitgevoerd. Hierbij worden alle financiële aspecten van een bedrijf bekeken en gecontroleerd.

Prospectus

Een goede voorlichting voor het publiek is bij elke introductie van nieuwe aandelen wettelijk
verplicht
. Deze voorlichting wordt vormgegeven in een prospectus. 

Een prospectus is een document vol met relevante informatie over het bedrijf. Je kunt in het
prospectus bijvoorbeeld lezen over de financiële situatie van het bedrijf. Het prospectus is
vaak een document van juridische aard en wettelijk verplicht voor bedrijven om uit te geven
bij een beursgang.

Deze informatie is relevant voor een belegger die interesse heeft in aandelen in jouw bedrijf.
Het prospectus kan niet zomaar worden aangepast en moet in de meeste gevallen worden
goedgekeurd door AFM.

Introductieprijs bepalen

Wanneer de prospectus is goedgekeurd door de AFM en het bedrijf haar beursnotering heeft gekregen, worden de aandelen vrijgegeven. Hierbij wordt eerst de openingsprijs bepaald. Daarvoor is de werking tussen het aanbod van en de vraag naar de aandelen van belang.  

Als eerste besluit het bedrijf hoeveel aandelen zij beschikbaar gaat stellen aan het publiek. Hierop volgt vaak een reactie van een investeringsbank, die een waardering van de aandelen uitgeeft. Dit gebeurt vaak volgens de discounted cash flow methode (de waarde wordt berekend op basis van te verwachten toekomstige opbrengsten) en er wordt gekeken naar prijzen van vergelijkbare bedrijven die al beursgenoteerd zijn.

Vervolgens wordt de openingsprijs bepaald. De openingsprijs is van groot belang. Is de openingsprijs te hoog, dan raakt het bedrijf haar aandelen niet kwijt. Is de openingsprijs te laag, dan loopt het bedrijf kapitaal mis. Of de openingsprijs goed is geweest blijkt wanneer de aandelen verhandeld worden op de beurs. 
 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.