Wat is een beleggingsplan en hoe kun je het beste een beleggingsplan opstellen?

Bureaublad met laptop en een notitieboekje met post-its erop geplakt.

Door de lage spaarrente vinden steeds meer mensen het interessant om te kijken naar de mogelijkheden van beleggen. Beleggen biedt een hoger verwacht rendement dan de rente op de spaarrekening, maar dit gaat wel gepaard met een hoger risico. 

Wanneer je hebt besloten te gaan beleggen, is het wel belangrijk om van tevoren een beleggingsplan te maken. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over het maken van een beleggingsplan. We bespreken:

  • Wat is een beleggingsplan?
  • Hoe maak je een goed beleggingsplan?
  • Evalueren
  • Conclusie

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wat is een beleggingsplan?

In je beleggingsplan leg je een aantal dingen vast voordat je begint met beleggen, om zo je financiële doelen concreet te maken. Dit gaat verder dan alleen te kijken naar het rendement dat je wilt behalen. Het is belangrijk om voor ogen te hebben waarmee, waarvoor en hoe je gaat beleggen. 

Het beleggingsplan bevat een aantal punten waar je in eerste instantie niet meteen aan zult denken. Toch is het belangrijk om al deze punten voor jezelf op een rijtje te hebben. Een beleggingsplan is persoonlijk, dus vaak voor iedereen anders. We bespreken hieronder alle onderdelen die belangrijk zijn in je beleggingsplan. 

“Failing to plan is planning to fail” - Benjamin Franklin -

Hoe maak je een goed beleggingsplan? 

Hieronder bespreken we de vragen die je voor jezelf moet beantwoorden om een duidelijk beleggingsplan te krijgen.

Met hoeveel geld ga ik beleggen? 

Allereerst leg je vast met hoeveel vermogen je wilt gaan beleggen. Bekijk voor jezelf welk deel van je vermogen je langere tijd kunt missen. Ga niet met al je geld beleggen, houd altijd een buffer achter de hand. Zo voorkom je dat je in de problemen komt wanneer bijvoorbeeld je auto gerepareerd moet worden.

Je kunt ervoor kiezen om eenmalig een bepaald bedrag te beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen om periodiek bij te storten. Periodiek beleggen heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • Je hebt niet in één keer een groot vermogen nodig,
  • Je creëert meerdere instapmomenten: zo voorkom je dat je op het verkeerde moment al je geld inlegt, 
  • Je inleg groeit gestaag: je totale belegde vermogen kan rustig groeien en daarmee waarschijnlijk ook je rendement,
  • Je zit nergens aan vast, je kunt je maandelijkse storting elk moment stopzetten of aanpassen.

Waarvoor ga ik beleggen en hoelang wil ik beleggen?

Wanneer je weet hoeveel geld je in kunt leggen, is het tijd om te kijken naar wat je beleggingsdoel is: je legt vast hoeveel rendement je (minstens) wilt behalen met beleggen. Maak wel een realistisch doel.

Hoeveel rendement je kunt behalen, is onder andere afhankelijk van hoelang je gaat beleggen: je beleggingshorizon. Hoe langer de beleggingshorizon, des te meer risico je over het algemeen kunt nemen. 

Hoeveel risico ga ik nemen?

Wanneer je weet waarvoor je gaat beleggen en hoelang je de tijd hebt om je doel te behalen, is het tijd om te kijken naar hoeveel risico je gaat nemen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement. Maar niet iedereen wil al te veel risico’s nemen. 

Wanneer je niet snel in paniek raakt van grote koersbewegingen en lang de tijd hebt om eventuele risico’s op te vangen, kun je ervoor kiezen om offensief te gaan beleggen. Wanneer je wel wakker ligt van schommelingen, is het misschien verstandiger om voor een defensieve strategie te kiezen.

Houd er wel rekening mee dat rendement en risico gepaard gaan. Hoe meer rendement je wilt behalen, des te meer risico je moet nemen. 

Ga ik zelf beleggen of ga ik laten beleggen?

Nu je hebt vastgelegd hoeveel, hoelang en waarvoor je gaat beleggen, ga je bepalen hoe je gaat beleggen. Allereerst moet je kiezen of je zelf gaat beleggen of je vermogen laat beleggen

Zelf beleggen

Wanneer je zelf gaat beleggen moet je een plan van aanpak maken. In welke effecten wil je gaan beleggen? Op basis waarvan ga je de effecten selecteren? Wil je veel tijd steken in het beleggen? Ga je actief of passief beleggen? 

Let wel op dat je voor zelf beleggen veel kennis van beleggen moet hebben. Dit kost veel tijd en moeite. Wanneer je daarnaast ook nog kiest voor een actieve beleggingsstrategie, moet je daar ook veel tijd voor over hebben. 

Laten beleggen

Je kunt het beleggen ook uitbesteden bij een vermogensbeheerder. Je kiest dan samen een risicoprofiel dat het beste past bij jouw doelen en situatie. Vervolgens opent de vermogensbeheerder een beleggingsrekening voor je. 

Op deze manier heb je zelf geen omkijken naar het beleggen. Je hoeft er zelf geen tijd en moeite in te steken en je vermogen wordt professioneel belegd. Hier staan wel kosten tegenover. 

Evalueren

Naast het maken van je beleggingsplan, is het ook handig om regelmatig te kijken of je beleggingsportefeuille nog bij je past. Je kunt bijvoorbeeld elk jaar nagaan of de samenstelling van je portefeuille nog bij je persoonlijke situatie past. Verder moet je beleggingsplan ook nog overeenkomen met je wensen en doelen.

Is dit niet het geval? Dan kun je een aantal aanpassingen maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ander risicoprofiel of je portefeuille herbalanceren

Conclusie

Je weet nu precies hoe een beleggingsplan in elkaar zit en hoe je voor jezelf een geschikt beleggingsplan opstelt. Vind je het nog steeds lastig om je beleggingsstrategie overeen te laten komen met je persoonlijke situatie en doelen? Dan kan vermogensbeheer een uitkomst zijn. 

Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld laten beleggen vanaf €7.500. Samen kijken we welk risicoprofiel voor jou geschikt is: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. Vervolgens gaan wij je geld voor je beleggen. 

Dat doen wij in ETF’s en indexfondsen. Deze producten bieden een brede spreiding en volgen het rendement van de markt. 

We beleggen je vermogen volledig duurzaam. Dat betekent dat we rekening houden met de ESG-criteria bij het selecteren van ETF’s en indexfondsen. Daarnaast ligt onze focus op vermogensgroei op de lange termijn. 

Denk je erover te beginnen met beleggen bij Axento? Kijk dan eens rond op onze website of vraag hieronder een brochure aan.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.