Waarom dalen koersen sneller dan dat ze stijgen?

man met handen op hoofd met een dalende koerslijn voor hem

Elke belegger krijgt er ooit eens mee te maken: een beurskrach. Een beurskrach is een scherpe daling van de koersen van een groot deel van de effecten op de beurs. Dit gebeurt meestal onverwachts en in een korte periode. 

Er bestaat geen term voor het tegenovergestelde van een beurskrach. Waarom is dat? Dat komt omdat de koers nog nooit zo snel is gestegen als dat deze is gedaald tijdens een beurskrach.

In deze blog leggen we uit waarom koersen sneller dalen dan dat ze stijgen.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Beleggerssentiment

Emotie speelt een grote rol bij beleggen. Mensen lijden van nature aan verliesaversie. Dat houdt in dat het gevoel dat je krijgt als je verlies lijdt veel sterker is dan het gevoel wanneer je winst behaalt. 

Beleggers focussen zich hierdoor te erg op het niet verliezen van hun geld, waardoor zij vaak bij een beetje verlies al verkopen zodat zij meer verlies kunnen voorkomen. 

Het gevaar hierbij is dat dit gebeurt op grote schaal en als veel mensen volgen, leidt dat tot een nog diepere daling van aandelenkoersen. Aandelen stijgen of dalen namelijk deels door het beleggerssentiment.

Een daling is vervelend, maar je kunt er ook van profiteren. Lees daar meer over in onze blog: De beurs daalt, wat moet ik doen?

Stock prices tend to fall faster than they rise, but they tend to go up more than they go down.
David Gardner

Lopen van een marathon

Je leest het waarschijnlijk in elk artikel over beleggen: beleggen doe je voor de lange termijn. Je komt er namelijk niet onderuit dat de aandelenmarkt een keer een slecht jaar kent. Bekijk beleggen eens als het lopen van een marathon. 

Je moet veel trainen om een marathon te kunnen lopen. Er zit veel tijd in voordat je in staat bent dit te  doen. Je zal ongetwijfeld dagen zullen hebben dat je het niet meer ziet zitten en op wilt geven. De kracht hierbij is om niet op te geven en door te gaan. Uiteindelijk zal het lonen.

Emoties belemmeren het rationeel handelen. Probeer je emoties daarom buiten beschouwing te laten bij beleggen. Hoewel rendementen uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst, laat het verleden wel telkens zien dat koersen altijd weer herstellen, hoelang een daling ook duurt. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.