Rente stijgt, koers obligatie daalt: Wat moet je doen?

Rente stijgt, koers obligatie daalt: Wat moet je doen?

De afgelopen jaren was er met obligaties een mooi rendement te behalen. De marktrente was historisch laag, en bleef dat ook voor lange tijd, waardoor het rendement op obligaties steeg. Nu is de marktrente in korte tijd gestegen en hebben obligatiekoersen een daling ingezet. Hoe komt dat eigenlijk? In deze blog leggen we je uit wat de invloed van de rente op obligaties is en hoe je hiermee om kunt gaan. 

Alles weten over

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat zijn obligaties ook alweer?

Een obligatie is een lening die via de beurs verhandelbaar is. Obligaties worden vaak uitgegeven wanneer overheden of grote bedrijven geld nodig hebben om te investeren. We lichten hieronder een paar kenmerken van obligaties toe.

Rentecoupon

Beleggers moeten bereid zijn om hun geld uit te lenen aan bedrijven. In ruil daarvoor betaalt de uitgevende partij rente op de obligaties (ook wel ‘rentecoupon’ genoemd). Dat is een vergoeding die een belegger jaarlijks ontvangt voor het uitlenen van zijn geld. 

Elke obligatie heeft een eigen rentecoupon. Deze wordt bij uitgifte van een nieuwe obligatie vooraf afgesproken. Wil je weten hoe de rentecoupon op een obligatie wordt bepaald, lees dan ons andere artikel: Wat is een obligatie?

Looptijd

Een obligatie heeft altijd een looptijd. Die wordt van tevoren bepaald en ligt meestal tussen de één en dertig jaar. Aan het einde van de looptijd wordt de volledige lening weer afgelost. 

Kredietwaardigheid

Aan het einde van de looptijd moet de volledige obligatie terugbetaald worden aan de belegger. Daarom is het logisch dat de kredietwaardigheid van de obligatie uitgever heel belangrijk is. Als belegger wil je wel weten of het bedrijf waarvan je een obligatie koopt ook in staat is om deze terug te betalen. 

Risico

Dat is precies waar het risico van obligaties ligt. Er is namelijk een kans dat het bedrijf waar je een obligatie van hebt niet aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen of failliet gaat. In dat geval kun je inleg verliezen.

Wat is de marktrente en hoe wordt die bepaald? 

De rente die op een bepaald moment geldt op de kapitaal- en geldmarkt is de marktrente. In dit geval focussen we ons op de kapitaalrente, dat is de rente die geldt voor langlopende leningen, zoals obligaties. 

De interactie tussen het aanbod van geld en de vraag naar leningen bij bedrijven en consumenten vormen de “marktrente”. 

Daarnaast is ook de inflatie van invloed op de marktrente. Door oplopende inflatie stijgen de prijzen. Dit leidt ertoe dat de vraag naar leningen stijgt, waardoor de rente omhoog gaat.

De invloed van marktrente op obligatiekoersen

Wat is de invloed van de rente op obligaties? Over het algemeen kunnen we zeggen dat:

  • Wanneer de marktrente daalt, stijgen obligatiekoersen.
  • Wanneer de marktrente stijgt, dalen obligatiekoersen.


Hoe komt dat?

Een stijging van de rente, en dan bedoelen we de marktrente, betekent dat ook de rentecoupon van nieuwe obligaties hoger wordt. Dat klinkt goed, maar voor beleggers met bestaande obligaties in hun bezit is dat minder goed nieuws.

Het is op dat moment namelijk aantrekkelijker om een nieuwe obligatie te kopen, met een hogere rentecoupon, dan om de bestaande obligatie te kopen die een lagere rentecoupon heeft. Doordat bestaande obligaties minder aantrekkelijk worden voor beleggers, daalt de koers van deze bestaande obligaties. Wanneer jij dus een bestaande obligatie in je bezit hebt terwijl de marktrente stijgt, dan wordt jouw obligatie minder waard. 

Andersom geldt hetzelfde: daalt de marktrente, dan daalt ook de rentecoupon van nieuwe obligaties. Bestaande obligaties die nog een hogere rentecoupon hebben, worden automatisch aantrekkelijker en worden meer waard. 

Wat te doen met obligaties als de rente stijgt?

Hoe ga je als belegger om met de stijgende rente? Over het algemeen kun je als langetermijnbelegger weinig doen tegen veranderde obligatiekoersen. De marktrente en daarmee grotendeels de obligatiekoersen zijn niet te voorspellen. Niemand weet van te voren of er een stijging of daling aankomt. Daarom is het bijna onmogelijk om dalende koersen als gevolg hiervan helemaal te voorkomen. 

Wat wel kan helpen om je portefeuille te beschermen is voldoende spreiding aanbrengen. Beleg bijvoorbeeld niet alleen in obligaties, maar ook deels in aandelen. Wanneer de rente stijgt, kunnen aandelen mogelijk (een deel van) het verlies van obligaties opvangen. 

Beleggen bij Axento

Bij Axento kun je je vermogen al vanaf €7.500 professioneel laten beleggen. Dat doen we wereldwijd gespreid in ruim 5000 verschillende aandelen en obligaties. 
Wil je meer informatie over Axento en hoe wij voor je kunnen beleggen? Vraag dan hieronder vrijblijvend onze brochure aan. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.