Hoe stel je een aandelenportefeuille samen?

Hoe stel je een aandelenportefeuille samen?

Beleggen in aandelen is enorm populair. Niet op de minste plaats vanwege het hoge verwacht rendement. Maar hoe stel je nu een aandelenportefeuille samen? Koop je bijvoorbeeld een paar Nederlandse aandelen, ga je in specifieke sectoren beleggen of schaf je een wereldwijd beleggingsfonds aan. De keuze is reuze.

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Individuele aandelen, beleggingsfondsen of ETF’s
Er zijn verschillende manieren om in aandelen te beleggen. Je kunt zelf individuele aandelen kopen op de beurs, een beleggingsfonds aanschaffen of beleggen in een ETF. Een beleggingsfonds of ETF belegt onderliggend vaak in tientallen of honderden aandelen tegelijk waardoor je direct goed gespreid bent.

Landen en regio’s
Van oudsher kopen Nederlandse beleggers vaak bekende aandelen uit de AEX Index. Denk aan KPN, Unilever, Philips etc. Toch loont het om ook breder te kijken. Door in verschillende landen en regio’s wereldwijd te beleggen, verminder je het concentratierisico.
Andere aantrekkelijke beleggingsregio’s zijn bijvoorbeeld Emerging Markets en de Verenigde Staten. Tot de Emerging Markets behoren landen als China, Mexico en Indonesië. Het risico van aandelen uit deze landen is relatief hoog, maar het verwachte rendement is ook hoger. De aandelenmarkt van de Verenigde Staten is de grootste ter wereld en biedt veel beleggingsmogelijkheden.

Sectoren
Naast geografische spreiding is ook de verdeling over sectoren van belang. Als je bijvoorbeeld in AEX-aandelen belegt, zijn er nogal wat sectorverschillen ten opzichte van een wereldwijde belegging. Zo is de AEX overwogen naar de sectoren Energie (door de hoge weging van het aandeel Royal Dutch Shell) en Defensieve consumentengoederen (Unilever, Ahold, Heineken). De sectoren Luxe Consumentengoederen en Gezondheidszorg zijn daarentegen onderwogen in de AEX index. Zorg dus dat je bij de samenstelling van een aandelenportefeuille goed spreid over verschillende sectoren.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.