Ga niet beleggen in indexknuffelaars!

Ga niet beleggen in indexknuffelaars!

Actieve beleggingsfondsen die hoge kosten in rekening brengen, maar niet actief genoeg beleggen om extra rendement te behalen. Deze misleidende praktijk wordt ook wel ‘indexknuffelen’ genoemd.

Actieve beleggingsfondsen
Actieve beleggingsfondsen hebben als doelstelling om een hoger rendementen te behalen dan een bepaalde beursindex. De beheerder van een actief beleggingsfonds probeert daarom de beste beleggingen te selecteren om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Voor deze actieve strategie rekent deze beheerder hogere kosten door aan een belegger.

Indexknuffelen is passief beheer mét hoge kosten
In het geval van indexknuffelen, belegt de beheerder van een actief beleggingsfonds echter vrijwel in dezelfde samenstelling als een beursindex. In feite is hier dan sprake van passief beheer, terwijl wel de hogere kosten van actief beheer in rekening worden gebracht. Volgens de AFM is bijna 10% van de in Nederland gevestigde actieve beleggingsfondsen zo'n indexknuffelaar.

De AFM komt in actie
Indexknuffelaars stellen het klantbelang volgens de AFM onvoldoende centraal. In een recent gepubliceerd rapport moedigt de AFM actieve beleggingsfondsen aan om de kosten in lijn te brengen met de mate van actief beheer en openheid van zaken te geven in hoeverre het fonds daadwerkelijkheid afwijkt van de index.

Beter passief beleggen tegen lage kosten
Axento vermogensbeheer belegt in passieve beleggingsfondsen. Deze fondsen zijn goed gespreid en hebben lage kosten. Hierdoor houdt u als belegger dus meer rendement over. Door daarnaast in minder risicovolle bedrijven te beleggen en duurzame ondernemingen te selecteren, beleggen wij optimaal voor de lange termijn.

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.