Beurstrends en beurswijsheden, kunnen we daarop vertrouwen?

Beurstrends en beurswijsheden, kunnen we daarop vertrouwen?

Er worden veel speculaties en aannames gedaan over de beleggingsmarkt. Je hebt vast wel eens gehoord van “Sell in May and go away, but remember to come back in September”.

Dat is misschien wel de bekendste beurswijsheid die er is. Er zijn er echter veel meer. In deze blog bespreken we een aantal beurswijsheden en bespreken we of je daar ook daadwerkelijk op kunt vertrouwen.

Alles weten over de beurs

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Sell in May and go away, but remember to come back in September

Eén van de bekendste beurstrends is de trend dat je net voordat de zomer begint je beleggingen verkoopt. In Nederland zeggen we ook wel ‘Vrouwen bloot, handel dood’. Dit houdt in dat mensen met warme temperaturen wegblijven van de markt en de winkelstraten.

Als je kijkt naar het onderzoek van Robeco-econoom Jeroen Blokland blijkt dat het rendement van de S&P 500 Index (500 grootste Amerikaanse aandelen) van mei tot oktober gemiddeld op 2,2% uitkomt, gemeten vanaf 1928 en 2015. In de periode november-april is dat 5,1%. In de zomermaanden is het rendement dus gemiddeld genomen lager dan in andere maanden.

Hoewel het beursgezegde dus wel enige kern van waarheid bevat, is het niet verstandig om je aandelenbeleggingen in mei te verkopen. Ook in de zomermaanden is het rendement van aandelen gemiddeld genomen positief. Het gezegde zou dus beter kunnen luiden: Don’t sell in May, but stay!

January effect

Je hebt hierbij twee beurswijsheden, namelijk January effect en As January goes, so goes the year. De Amerikaanse bankier Sidney Wachtel kwam voor het eerst met het January effect. Deze beurswijsheid houdt in dat de eerste maand van het jaar (januari) een betere beursmaand is dan de rest van het jaar.  

Is dit ook zo? Het is vaak voorgekomen. Institutionele beleggers willen in december hun portefeuille op en top hebben dus verkopen dan vaak hun verliesgevende posities. Hierbij komt kapitaal vrij wat vervolgens in januari weer in de beurs wordt gestoken.

Als we kijken naar de S&P 500 is deze beurswijsheid niet 100% betrouwbaar. 

Als Januari een goede beursmaand is kan het wel een goede voorspeller zijn voor een goed beursjaar. Alleen als Januari een slechte beursmaand is, hoeft het niet meteen te betekenen dat het een slecht beursjaar wordt. Het gebeurt namelijk ook vaak dat het einde van het jaar juist hoger uitvalt dan januari..

If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen

President Harry S. Truman heeft deze uitspraak meerdere malen gebruikt in toespraken. Hier bedoelde hij mee dat je jezelf niet in een positie moet werken waar het te heet onder je voeten wordt. Met andere woorden: ga niet beleggen als je de beurs niet graag ziet schommelen.

Buy the dip

Een hele bekende uitspraak is BTD, oftewel Buy The Dip. Hiermee wordt simpelweg gezegd dat je elke beursdaling moet gebruiken om bij te kopen. Als je kijkt naar het historisch gegeven rendement ligt deze elk jaar rond de 6 a 7%. Op lange termijn zal de koers toch wel stijgen. 

Wees hier wel voorzichtig mee. Want er zijn ook bedrijven die failliet gaan of hun waarde verliezen als de koers begint te dalen. Dan gaat het ook niet meer stijgen. Het werkt dus niet altijd.

Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful

Eén van de meest bekende uitspraken van Warren Buffett. Hiermee wil hij zeggen dat je altijd het tegenovergestelde moet doen dan de meerderheid. Dus als anderen hun beleggingen verkopen en dit vervolgens omzetten in cash, moet jij dit zien als een mogelijkheid om daarop te reageren en bij te storten of in te stappen. 

Je kunt hierbij vaak kwaliteitsaandelen kopen onder hun reële prijs. 

Rule number one: never lose money. Rule number two: never forget rule number one

Nog een uitspraak van Warren Buffett. Het idee achter deze uitspraak is dat je je portefeuille zo inricht dat je zo min mogelijk risico loopt op het verliezen van geld. Dat kun je doen door veel te spreiden. Als je geen verlies maakt, hoef je dit namelijk ook niet goed te maken. 

Bij Axento Vermogensbeheer beleggen we in verschillende ETF’s en beleggingsfondsen over de hele wereld. Hierdoor profiteer je als belegger van de groeiende wereldeconomie op lange termijn en verlagen we tegelijkertijd de risico’s. 

Belangrijk om te weten

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.