Beleggen en investeren in cryptomunten

Beleggen en investeren in cryptomunten

Je kon er in 2017 niet omheen. Fake News, Salt Bae, Fidget Spinners, #MeToo. Toch staan ze in de schaduw van een andere, nog veel grotere ontwikkeling waar we vorig jaar kennis mee maakten: De opkomst van cryptomunten.

Alles weten over crypto

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Gesprek van de dag
Op verjaardagen wordt niet langer gepraat over het weer, de passeerbewegingen van Messi of de uitspraken van Wilders. In plaats daarvan gaat het over de koers van bitcoin, de potentie van Ripple, de toepassing van Ethers of de opkomst van Litecoin. ‘How to buy Bitcoin’, stond niet voor niets op nummer drie in het lijstje van meeste gegoogelde ‘How to’ zoekopdrachten wereldwijd in 2017. Dat geeft wel aan hoe populair beleggen in cryptomunten is geworden.

Wat zijn cryptovaluta’s?
Cryptovaluta zoals Bitcoin, Etherium en Ripple zijn een soort elektronisch geld. Het bestaat alleen in een virtuele vorm. Je kunt de munten online kopen en toevoegen aan je digitale wallet, vergelijkbaar met een portemonnee. Met sommige munten kun je daadwerkelijk op internet betalen. Maar de meeste mensen kopen de munten om te speculeren. 

Inmiddels is de markt voor cryptovaluta’s geëxplodeerd. De koersen van bijna alle cryptomunten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Dat heeft er toe geleid dat steeds meer mensen geïnteresseerd raken en cryptomunten kopen in de hoop er flink geld mee te verdienen. Op internet gonst het ondertussen van de succesverhalen over cryptomiljonairs en strategieën waar je “gegarandeerd rijk” mee wordt.

Iedereen wil op de voorste rij zitten
Niet alleen de koersen van cryptomunten zijn in de afgelopen periode flink gestegen, ook het aantal verschillende soorten munten neemt in rap tempo toe. Volgens de website coinmarketcap.com bestaan er nu zo’n 1500 verschillende cryptomunten. Ondertussen is bij de lancering van nieuwe cryptomunten massale gekte uitgebroken. Vrijwel dagelijks worden nieuwe munten gelanceerd die in grote getalen worden gekocht, zonder dat men ook maar een idee heeft wat er achter schuilgaat.

Een mooi voorbeeld is de lancering van de ‘Useless Ethereum Token’. De oprichter kondigde op 4 juli 2017 aan een nieuwe munt te lanceren die, zoals de naam al prijsgeeft, totaal waardeloos is. Op de homepagina van de website uetoken.com was de oprichter volledig transparant over wat hij met de opbrengst van de lancering zou doen: “Wie deze munt bij de lancering koopt, geeft mij, een willekeurig persoon op internet, geld die het vervolgens in zijn eigen zak steekt. Waarschijnlijk koop ik er elektronica van. Misschien zelfs een grote flatscreen televisie. Serieus, koop deze tokens niet.”

Je zou verwachten dat men deze nieuw munt links zou laten liggen. Maar niets was minder waar. In minder dan 24 uur haalde de Useless Ethereum Token meer dan tienduizend dollar op. De inschrijfperiode duurde een week. Uiteindelijk leverde de lancering $320.857,- op. “Genoeg om 267 televisies van te kopen”, aldus de oprichter.

Ook op de beurs is er ook sprake van cryptogekte. Zo veranderde een Brits bedrijf zijn naam van ‘On-line Plc’ naar ‘On-line Blockchain Plc’. Blockchain is de technologie achter cryptomunten. Het veranderde vrijwel niets aan het productaanbod, maar toch ging de beurskoers direct 394 procent omhoog.

AFM waarschuwt voor cryptokoorts
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde eind vorig jaar voor de grote risico’s bij de lancering van nieuwe cryptomunten. Deze uitgifte van digitale tokens/munten is kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. Volgens de AFM is er een hype ontstaan die investeerders 'verblindt' voor de risico's.

Overweeg je cryptomunten te kopen? Doe dat dan alleen met geld dat je echt kunt missen. De koersen van virtuele valuta kunnen tientallen of zelfs honderden procenten per dag stijgen of dalen. Bovendien is er een reëel risico dat de waarde van een virtuele munt permanent naar nul daalt. In dat geval ben je al je geld dus kwijt. Ook is het belangrijk om je goed in te lezen en een sterk wachtwoord te kiezen voor je digitale wallet. En zorg ook dat je je wachtwoord niet vergeet. In dat geval ben je je geld voor altijd kwijt.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.