Wordt de spaarrente echt negatief?

Wordt de spaarrente echt negatief?

Negatieve spaarrente is de afgelopen weken veel in het nieuws. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente namelijk opnieuw verlaagd. Gaan we straks echt betalen over ons spaargeld of gaat het zo ver niet komen?

De druk neemt toe

Het feit dat de spaarrente zo laag is, komt door het beleid van de ECB. Zij bepalen de rente die banken moeten betalen om geldoverschotten tijdelijk te stallen. Nu deze verder is verlaagd naar -0,50%, dreigt een negatieve spaarrente voor particulieren.

Banken zeggen er niet aan te willen, maar de druk neemt nu toch echt toe. Bij sommige banken staat de rente al op 0%. Van Lanschot rekent zelfs al negatieve rente voor de rijke spaarders. Over tegoeden boven de 2,5 miljoen euro is de rente negatief, oplopend tot maar liefst -0,40%. 

Wie durft?

Het probleem is dat geen enkele grootbank (ING, Rabobank of ABN AMRO) de eerste stap wil zetten. Gezien de huidige mediagekte zal een aankondiging van negatieve spaarrentes tot een hoop (negatieve) publiciteit leiden. Mocht negatieve spaarrente geïntroduceerd gaan worden, dan zal dat waarschijnlijk alleen gaan gelden voor de hogere spaarbedragen. Mogelijk gaan banken een staffel hanteren waarboven rente betaald moet worden zoals Van Lanschot nu doet. Met een paar duizend euro spaargeld wordt je daardoor niet getroffen door negatieve rentes.

In landen als België en Duitsland heeft de overheid wetgeving aangenomen om (kleine) spaarders te beschermen. Bij onze oosterburen geldt een verbod op negatieve rentes op spaargeld tot maximaal €100.000,-. In België geldt een minimale spaarrente van 0,11%.

Wat is de oplossing?

Sommige mensen overwegen om hun geld thuis te bewaren bij negatieve spaarrentes. Je hoeft dan geen rente te betalen, maar loopt wel risico’s bij diefstal of brand. Andere mogelijkheden zijn spaardeposito’s of sparen in het buiteland. Maar ook dan is het rendement vaak erg laag.

Uiteraard is beleggen ook een goed een alternatief. Het verwachte rendement van beleggen is een stuk hoger dan dat van een spaarrekening. UIteraard loop je ook meer risico. Een ander voordeel is dat je geld - net zoals bij sparen - niet vast staat. Beleggingen in aandelen, obligaites, beleggingsfondsen en ETF's zijn op elk moment van de dag verhandelbaar.

Wil je meer weten over beleggen? Lees onze blog Beginnen met beleggen: Stappenplan en Tips >,>,.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.