Wat zijn preferente aandelen?

Wat zijn preferente aandelen?

In dit artikel leggen we uit wat preferente aandelen precies zijn. Ook zetten we de voor- en nadelen van beleggen in preferente aandelen op een rij.

Definitie preferente aandelen

Een preferent aandeel is een aandeel dat prefererend is ten opzichte van andere aandelen. Als belegger heb je namelijk een aantal voordelen ten opzichte van gewone aandeelhouders. Preferente aandelen worden door beleggers ook wel prefs genoemd.

Verschil met gewone aandelen

Het verschil met gewone aandelen zit hem in de uitbetaling. Preferente aandeelhouders krijgen meestal een vast dividendpercentage uitgekeerd. Dit is een vast percentage ten opzichte van de nominale waarde. Deze uitkering staat los van de gewone dividenduitkering die reguliere aandeelhouders ontvangen.

Preferente aandelen zijn ook beter beschermd bij een faillissement dan gewone aandeelhouders. Bij een eventuele restuitkering staat de preferente aandeelhouders vóór normale aandeelhouders.

Cumulatief preferente aandelen

Naast normale preferente aandelen zijn er ook cumulatief preferente aandelen. Het is in de basis hetzelfde, maar wanneer een bedrijf tijdelijk niet in staat is om dividend uit te keren, blijft het recht op dividend bij cumulatief preferente aandelen bestaan. Dit wordt dan uitgekeerd wanneer het bedrijf weer in staat is te betalen. 

Pas wanneer het bedrijf de cumulatief preferente aandeelhouders heeft terugbetaald, zijn de gewone aandeelhouders aan de beurt.

Voordelen van beleggen in preferente aandelen

Preferente aandelen hebben veel weg van obligaties en hebben dan ook soortgelijke voordelen. 

Vast dividend

Met preferente aandelen heb je recht op een vast percentage dividend, ook wanneer het slechter gaat met het bedrijf. Preferente aandelen zijn daarmee minder volatiel dan normale aandelen.

Voorrang op betaling

Met preferente aandelen heb je voorrang op betaling ten opzichte van gewone aandelen. Ook wanneer een bedrijf failliet zou gaan, heeft een houder van preferente aandelen voorrang op gewone aandeelhouders, mits er wat te verdelen valt.

Nadelen van beleggen in preferente aandelen

Beleggen in preferente aandelen heeft, net als bij alle vormen van beleggen, ook nadelen. 

Vast dividend

Het eerstgenoemde voordeel van preferente aandelen, is ook meteen een nadeel. Je bent verzekerd van een vaste uitkering van het dividend als het wat slechter gaat, maar wanneer het beter gaat dan verwacht, krijg je meestal geen extra dividend uitgekeerd. 

Moeilijk te verkrijgen

Niet elk bedrijf keert preferente aandelen uit, dus preferente aandelen zijn schaars. Daardoor zijn ze moeilijk te verkrijgen. Hierdoor zijn preferente aandelen vaak ook duurder dan gewone aandelen. Ook zijn preferente aandelen minder goed verhandelbaar dan gewone aandelen.

Risico

Ondanks dat je bij preferente aandelen voorrang op betaling hebt, zijn er natuurlijk nog steeds risico’s aan verbonden. 

Weinig informatie

Ten opzichte van gewone aandelen is er over preferente aandelen weinig informatie beschikbaar.

Voorbeelden van preferente aandelen

Slechts een handjevol bedrijven op de Nederlandse beurs geven preferente aandelen uit. Enkele voorbeelden zijn:

  • ABN AMRO
  • Koninklijke BAM
  • Gamma
  • Hunter Douglas
  • Unilever

In de Verenigde Staten is de handel in preferente aandelen aanzienlijk groter dan in Nederland.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.