Wat zijn cyclische aandelen?

Wat zijn cyclische aandelen?

In de wereld van beleggen zijn veel verschillende soorten beleggingen beschikbaar. Zelfs binnen een categorie is er nog veel verscheidenheid. Kijk maar eens naar aandelen. Zo kun je aandelen opdelen in bijvoorbeeld waarde-aandelengroeiaandelendividendaandelenondergewaardeerde en overgewaardeerde aandelen.

In dit artikel kijken we naar weer een ander soort aandelen, namelijk cyclische aandelen. Wat betekent het als een aandeel als cyclisch wordt bestempeld? We leggen je er alles over uit.

Meer weten over verschillende soorten aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Cyclische aandelen betekenis

Cyclische aandelen zijn aandelen waarvan de koersen sterk meebewegen met de staat en cyclus van de economie. Dit houdt in dat koers van deze aandelen stijgt wanneer de economie groeit en daalt wanneer de economie krimpt.

Bij een recessie kunnen deze aandelen hard dalen, terwijl ze bij een hoge economische groei juist floreren. Verderop in dit artikel geven we een aantal voorbeelden.

Niet-cyclische aandelen zijn aandelen die niet of minder gevoelig zijn voor veranderingen in de economie. Dit worden ook wel defensieve aandelen genoemd. Neem bijvoorbeeld Unilever. Of het nu wel of niet goed gaat met de economie, we hebben toch onze dagelijkse boodschappen nodig.

Daarnaast zijn er ook nog anti-cyclische aandelen. Dit zijn aandelen waarvan de koers tegen de economische conjunctuur in beweegt. Wanneer de economie groeit dalen deze aandelenkoersen juist en andersom.

Vroege of late cyclische aandelen

Binnen de cyclische aandelen kunnen we nog onderscheid maken tussen vroege en late cyclische aandelen. Een vroeg cyclisch aandeel laat vrijwel meteen een koersstijging zien wanneer de economie weer aantrekt, bijvoorbeeld na een recessie. Een laat cyclisch aandeel beweegt wat trager mee met de economie. Deze koersen stijgen pas wanneer de economie al een tijdje aan het groeien is.

Voorbeelden

Cyclische aandelen zijn de aandelen van bedrijven die opereren in een sector die afhankelijk is van de staat van de economie.

Dit zijn vooral de sectoren die luxe producten of diensten aanbieden, zoals de reissector, autobranche en de vrijetijdssector. Dat is logisch, deze bedrijven bieden namelijk producten waarop je als eerste zou besparen wanneer het slecht gaat met de economie. De consumptie van deze producten en diensten stijgt ook het hardst wanneer de economie weer aantrekt.

De farmaceutische sector, gezondheidszorg of de voedselindustrie zijn voorbeelden van niet-cyclische sectoren. Deze zijn relatief onafhankelijk van de staat van de economie, omdat consumptie van producten uit deze sectoren redelijk constant is.

Je kunt cyclische aandelen vinden in grote indexen, zoals de AEX index in Nederland of de Bel20 index in België. Een groot deel van deze indexen wordt als cyclisch gelabeld.

Beleggen in cyclische aandelen

Nu je weet wat cyclische aandelen zijn, vraag je je misschien af of het zin heeft om erin te beleggen. Wat kan het beleggen in cyclische aandelen jou brengen?

Zoals al gezegd zijn cyclische aandelen geen aparte soort aandelen. Het kan dus ook zo zijn dat je onbewust al in deze aandelen belegt. Met cyclische aandelen kun je veel winst behalen, als je op de juiste manier inspeelt op het bewegen van de koers.

Doordat het duidelijk is dat deze koersbewegingen een cyclus volgen, kun je ze makkelijker proberen te voorspellen. Dit blijft echter lastig, omdat je nooit weet wanneer het diepte- of hoogtepunt in de cyclus is bereikt. Je moet dan zeer scherp de stand van de economie in de gaten houden.

Je kunt zowel short als long gaan op cyclische aandelen. Wanneer je long gaatkoop je een aandeel voor een lage prijs, dus wanneer de economie in een recessie is, en verkoop je voor een hoge prijs, dus wanneer de economie is gegroeid. Wanneer de economie op een toppunt is en je verwacht dat de groei snel gaat dalen, kun je short gaan.

Wanneer je de markt niet goed timet, kun je ook grote verliezen leiden met cyclische aandelen. Daarom is het verstandig om niet alleen maar in cyclische aandelen te beleggen. Je kunt ze gebruiken als een deel van je portefeuille, maar vergeet niet te spreiden. Zo kun je klappen in de cyclische aandelen opvangen met winsten uit andere aandelen of beleggingen.

Voor- en nadelen van cyclische aandelen

De koersen van cyclische aandelen hebben vaak een grotere volatiliteit dan koersen van stabielere aandelen. Dit is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel. Je kunt door deze grotere beweeglijkheid namelijk hogere winsten behalen, maar ook grotere verliezen.

Een ander nadeel, is dat het timen van de markt bijna onmogelijk is. Bij cyclische aandelen is het misschien iets makkelijker door het cyclische patroon van de koersen. Toch ben je, vooral als beginnende belegger, vaak te laat met reageren op de economische ontwikkelingen. Tegen de tijd dat je doorhebt dat er een recessie aankomt, zijn de koersen al sterk gedaald en heeft het geen zin meer om te verkopen.

Voor ervaren beleggers die op de korte termijn winst willen maken, kan het interessant zijn om cyclische aandelen te kopen. Wij raden echter aan om bij beleggen altijd naar de lange termijn te kijken.

Wanneer je kijkt naar de lange termijn, zijn cyclische aandelen misschien wat minder aantrekkelijk dan de stabielere defensieve aandelen. Het is belangrijker dat je kijkt naar de koopwaardigheid van een aandeel. Die kun je bepalen aan de hand van fundamentele analyse. In het volgende artikel kun je meer lezen over waar je op moet letten bij het samenstellen van een aandelenportefeuille: Hoe stel je een aandelenportefeuille samen?

Bekijk video Wat zijn cyclische aandelen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.