Wat is fundamentele analyse bij beleggen?

Wat is fundamentele analyse bij beleggen?

Er zijn bij beleggen verschillende manieren om een bedrijf en zijn aandelen te beoordelen. Twee opties voor zo’n beursanalyse zijn technische analyse en fundamentele analyse. Op deze laatste vorm gaan we hier wat dieper in. Wat is het, waaruit bestaat het en waarvoor kun je het gebruiken?

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Betekenis fundamentele analyse

Met deze analyse waardeer je een bedrijf op basis van de financiële cijfers en prestaties. Zo kun je bepalen of de aandelen van dat bedrijf koopwaardig zijn. Je bepaalt dus de aantrekkelijkheid ten opzichte van andere aandelen. 

Waaruit bestaat de fundamentele analyse bij beleggen?

Er zijn een hoop maatstaven en berekeningen beschikbaar die handig zijn bij het beoordelen van individuele aandelen. Hieronder bespreken we er een aantal. 

Intrinsieke waarde per aandeel

De intrinsieke waarde per aandeel beschrijft de werkelijke waarde van een aandeel. Deze bereken je door de intrinsieke waarde van het bedrijf, oftewel het eigen vermogen, te delen door het aantal uitstaande aandelen. Op deze manier bereken je hoeveel een aandeel in theorie waard zou zijn. Die waarde verschilt vaak van de aandelenkoers. Hieraan kun je herkennen of een aandeel ondergewaardeerd of overgewaardeerd is.

Koers-winstverhouding

Deze verhouding geeft ook een indicatie van de waardering van een aandeel. De koers-winstverhouding kun je berekenen door de koers op dat moment te delen door de winst per aandeel.

Een hoge verhouding kan duiden op een hoge winstverwachting voor het bedrijf. Een andere interpretatie is, dat een hoge koerswaarde ten op zichte van de winst per aandeel wijst op een (te) duur geprijsd aandeel. Het is dus belangrijk om de koers-winstverhouding op lange termijn te volgen, zodat je een juiste interpretatie kunt geven. 

Rentabiliteit op eigen vermogen

De rentabiliteit op eigen vermogen is een maatstaf die de winstgevendheid van een bedrijf weergeeft. De waarde laat zien hoeveel rendement wordt gegenereerd per ingelegde euro eigen vermogen. Zo kun je bepalen hoe effectief investeringen zijn gebleken.

Je berekent de rentabiliteit door de nettowinst van het bedrijf te delen door het gemiddelde eigen vermogen. 

Solvabiliteitsratio 

Deze financiële ratio zet het eigen vermogen van een bedrijf af tegen het vreemd vermogen. Deze waarde zegt iets over de mate waarin een bedrijf afhankelijk is van zijn vreemd vermogen, oftewel van schuldeisers.

Het geeft ook aan of een bedrijf zijn schulden kan afbetalen, mocht het stoppen of failliet gaan. De solvabiliteitsratio kun je dus gebruiken om de financiële gezondheid van een bedrijf te beoordelen. 

Dividend per aandeel

Het dividend per aandeel bereken je door het totale dividend te delen door het aantal uitstaande aandelen. De uitkering van dividend en de hoogte ervan kunnen een indicatie geven van hoe een bedrijf ervoor staat.

Wanneer de dividenduitkering verandert, verandert ook de waardering van een aandeel. Toch zegt de dividenduitkering niet alles. Een laag dividend per aandeel kan ook wijzen op investeringen van het bedrijf. Het betekent dus niet gelijk dat een aandeel niet koopwaardig is. 

Doelstelling van het bedrijf

Om te bepalen of een aandeel een goede aankoop is, is het ook handig om de doelstelling van het bedrijf na te gaan. Kun jij aan de hand van die doelstelling je beleggingsdoel behalen? Wat zijn de plannen van het bedrijf voor de toekomst? Is de doelstelling realistisch of heeft het bedrijf een kleine kans van slagen? Al deze vragen zijn belangrijk om mee te nemen in je analyse. 

Toekomstverwachting 

De toekomstverwachting van het bedrijf is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de fundamentele analyse, maar ook de meest onzekere. Wanneer je verwacht dat een bedrijf verlies gaat draaien, ga je natuurlijk niet in zijn aandelen beleggen. Maar niemand kan in de toekomst kijken, dus je weet nooit zeker wat het winstniveau zal worden.

Wat kan helpen, is om de financiën van een bedrijf voor een langere periode te volgen, zodat je de ontwikkelingen kunt proberen te herkennen. Korte termijn-denken is hier niet voldoende. 

Micro-, meso- en macro analyse

Naast de bovengenoemde factoren kun je elke ratio die voor jou belangrijk is toevoegen aan de analyse. 

Binnen de fundamentele analyse maken we onderscheid tussen de micro analyse, meso analyse en macro analyse. De financiële ratio's die we hierboven hebben genoemd vallen onder de micro analyse. 

De meso analyse omvat de resultaten van concurrenten van het betreffende bedrijf. Dit houdt in de jaarcijfers en ratio’s zoals genoemd hierboven van andere bedrijven in dezelfde sector. 

De macro analyse betreft de situatie van de economie in zijn geheel. Denk aan macro economische trends, maar ook aan politieke veranderingen die de economie kunnen beïnvloeden. 

Verschil met technische analyse

Fundamentele analyse staat bij beleggen tegenover technische analyse. De eerste geeft antwoord op de vraag in welke aandelen te beleggen. De technische analyse helpt bij het bepalen van de timing van aan- en verkopen. 

Voor elke vorm van analyse worden verschillende gegevens gebruikt. De fundamentele analyse gaat uit van jaarcijfers en prestaties van een bedrijf. Technische analyse maakt gebruik van historische trends en koerspatronen

Deze twee analysevormen vullen elkaar goed aan. Wanneer je besluit te gaan beleggen, kijk je eerst naar welke aandelen je wilt kopen. Hierbij maak je gebruik van de fundamentele analyse. Daarna is het belangrijk om te kijken naar het geschikte instapmoment en het gunstigste moment om te verkopen. Hiervoor is de technische analyse een hulpmiddel. 

Fundamentele analyse interpreteren

Door het grote aantal verschillende aspecten, is deze analyse een waardevolle manier om een bedrijf en zijn aandelen te beoordelen. Wanneer alle factoren positief blijken te zijn, mag je ervan uit gaan dat een aandeel koopwaardig is. Zo niet, dan kun je waarschijnlijk beter naar andere aandelen gaan kijken. Door de fundamentele analyse van verschillende bedrijven te vergelijken, kun je kiezen welke aandelen het waard zijn om te kopen. 

Bekijk video Wat is fundamentele analyse bij beleggen?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.