Zomeractie: Open een rekening en ontvang een strandtas en een bol.com cadeaukaart!

Bekijk de actie
Wat is een hefboom bij beleggen en hoe werkt het?

Wat is een hefboom bij beleggen en hoe werkt het?

Wat kun je lezen in dit artikel:

In de wereld van beleggen zijn heel veel mogelijkheden. Zo kun je in verschillende producten handelen, zowel direct als indirect. Bij sommige indirecte beleggingen, speelt ook een hefboom mee. Wat is een hefboom? En wat is de werking van een hefboom bij beleggen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een hefboom?

Een hefboom is een beleggingsinstrument dat ervoor zorgt dat je met een klein inlegbedrag een grote beleggings positie kunt innemen. Dat is mogelijk, doordat de uitgever van de hefboom het resterende bedrag als het ware aan je leent. Daardoor hoef je zelf maar een klein bedrag te investeren en kun je toch met een groot vermogen beleggen. Hoe werkt dat precies?

De hefboomwerking

Een hefboom wordt altijd weergegeven als een verhouding, bijvoorbeeld 1:20 of 1:100. De hefboom fungeert als een multiplier. Dat houdt in dat je inleg wordt vermenigvuldigd met de hefboom.

Je wilt bijvoorbeeld voor €1.000 beleggen in de aandelen van bedrijf X. Deze aandelen kosten €20 per stuk. Wanneer je zou beleggen zonder hefboom, zou je 50 aandelen kunnen kopen. Stijgt de prijs van de aandelen met €1 per aandeel? Dan maak je 50 x €1 = €50 winst. Je winstpercentage is dan €50/€1.000 x 100% = 5%.

Nu kies je ervoor om wel een hefboom toe te passen. Je wilt opnieuw voor €1.000 beleggen, in aandelen van bedrijf X. De hefboom is 1:50. Waar je eerst 50 aandelen X kon kopen, kun je nu 2500 aandelen X kopen. Dat komt doordat je positie 50 keer groter wordt gemaakt dan je inleg. Wanneer de aandelenkoers nu met €1 per aandeel stijgt, maak je dus 2500 x €1 = €2.500 winst. Dat is een procentuele winst van €2.500/€1.000 x 100% = 250%

Let op dat de hefboom ook de andere kant op werkt. Wanneer de koersen van de onderliggende producten dalen, terwijl jij hebt ingezet op een stijging, dan is je verlies ook zoveel keer groter.

Een hoog rendement gaat altijd samen met en hoog risico. Daarom zijn hefboomproducten zulke risicovolle beleggingen.

Hefboomproducten

De hefboom komt in veel beleggingsproducten naar voren. Deze producten noemen we hefboomproducten. Voorbeelden van hefboomproducten zijn turbo’sCFD’sfuturesopties en binaire opties.

Bij al deze hefboomproducten kun je inzetten op een stijging of daling van de koers van de onderliggende waarde van het product. Deze onderliggende waarde kan bestaan uit aandelenobligaties, een index, maar ook uit grondstoffen of valuta.

Voordelen van hefboomproducten

Het voordeel van een hefboomproduct, is dat je ook kunt inzetten op koersdalingen. Zo kun je alsnog winst maken, terwijl de koersen zakken. Daarnaast wordt je winst vermenigvuldigd wanneer je goed inzet. Er zitten echter ook een aantal nadelen aan hefboomproducten.

Nadelen van hefboomproducten

Hefboomproducten zijn over het algemeen gericht op de korte termijn. Met behulp van de hefboom kun je met een kleine inzet flink profiteren van korte termijn schommelingen van de koersen. Op de korte termijn zijn koersen echter zeer onvoorspelbaar. Daarom worden hefboomproducten veel gebruikt om te speculeren. Daar zit veel risico aan verbonden.

Wij kijken bij beleggen altijd naar de lange termijn. Wanneer je belegt op de lange termijn heb je namelijk genoeg tijd om eventuele verliezen weer te compenseren. Bij hefboomproducten die focussen op de korte termijn, is dat niet het geval.

Het risico bij beleggen in hefboomproducten is dus hoog. Bij een verkeerde speculatie kun je een deel van  je inzet, je gehele inzet en zelfs nog meer dan je inzet verliezen. Daarnaast zijn het vaak ingewikkelde producten, waardoor het voor beginnende beleggers niet verstandig is zich eraan te wagen.

Bekijk video Wat is een hefboom bij beleggen en hoe werkt het?

Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.