Wat is een bull market?

Wat is een bull market?

Wanneer je het een en ander leest over beleggen, kom je de termen bull en bear market geregeld tegen. Het zijn termen die het sentiment op de beurs en de situatie van de markt weergeven. In dit artikel leggen we je alles uit over een bull market.

Betekenis bull market

We spreken van een bull market wanneer het sentiment op de markt positief is en koersen blijven stijgen. Beleggers hebben dan veel vertrouwen in de toekomst. Beleggen wordt aantrekkelijk, waardoor steeds meer mensen aandelen en andere effecten willen kopen. Daardoor stijgen de koersen.

Meestal wordt een stijging van koersen van 20% aangehouden als indicatie van een bull market. In een bull market kunnen ook korte dalingen voorkomen. Zolang deze dalingen niet groter zijn dan 20% en wanneer de markt daarna weer blijft stijgen, is er nog steeds sprake van een bull market.

Bull is de Engelse vertaling voor stier. Een bull market is dus vernoemd naar een stier. Dat komt doordat een stier met zijn hoorns omhoog zijn prooi aanvalt. Dit is vergelijkbaar met de stijgende koersen in een bull market.

Een bull market is het tegenovergestelde van een bear market. Een bear market is een markt waarin het sentiment negatief is. De koersen dalen en beleggers zijn somber gesteld over de toekomst. 

Wat veroorzaakt een bull market?

Een bull market ontstaat vaak wanneer de economie groeit. Dit gaat gepaard met:

  • Afnemende werkloosheid
  • Een groter besteedbaar inkomen
  • Hogere economische activiteit
  • Stijgende winstgevendheid van ondernemingen.

Wanneer het vertrouwen in de financiële markten door de aantrekkende economie stijgt, dan ontstaat een bull market.

Hoe beleggen tijdens een bull market?

Hoe kun je profiteren van de stijgende koersen tijdens een bull market? Dat is eigenlijk erg simpel. De beste optie is om je bestaande beleggingen vast te houden. Door de stijgende markt profiteer je dan van de prijsstijging van je beleggingen.

Ben je nog niet belegd? Dan kun je ook in een bull market beginnen met beleggen, wanneer je verwacht dat de koersen nog verder gaan stijgen. In zo’n geval kun je het beste de trend van de markt volgen.

Bekijk video Wat is een bull market?

Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.