Wanneer je begint met beleggen is het belangrijk om een strategie te kiezen die bij je past. Hierbij spelen hoeveel risico je wilt en kunt lopen en je gewenste rendement een belangrijke rol. De drie belangrijkste strategieën waaruit je kunt kiezen zijn defensief beleggen, neutraal beleggen en offensief beleggen. Daarnaast is er ook nog zeer offensief beleggen.
We leggen je hier uit wat de betekenis is van defensief beleggen is en welke kenmerken eraan verbonden zijn. Aan het einde van het artikel vertellen we hoe je defensief kunt beleggen bij Axento.
Bekijk video Wat is defensief beleggen?
Wat betekent defensief beleggen?
Defensief beleggen houdt in dat je zo min mogelijk risico neemt bij beleggen. Dit vertaalt zich in een veilige manier van beleggen met een goed gespreide portefeuille.
Defensief beleggen kan ook aantrekkelijk zijn als je voor een korte periode wilt of kunt beleggen. Omdat je weinig risico neemt, is er een kleinere kans dat je verlies maakt op korte termijn.
Een defensieve belegger verkiest stabiliteit boven hogere rendementen. Het gaat hierbij vooral om vermogensbehoud met mogelijk lichte winst, in plaats van sterke vermogensgroei. Doordat je niet per sé een hoog rendement verwacht, hoef je niet veel risico te lopen.
Je kunt zelf op een defensieve wijze beleggen. Je zorgt er dan zelf voor dat je veilige producten koopt, bijvoorbeeld door te kiezen voor indexbeleggen.
Ook beleggingen zoals staatsobligaties zijn over het algemeen veilig. Deze zijn dus geschikt voor een defensieve strategie. Beleggen in aandelen wordt beperkt bij defensief beleggen.
Er is geen expliciete definitie voor een defensief risicoprofiel. Er zijn bijvoorbeeld geen regels voor de samenstelling van zo’n profiel.
Bij elke bank of vermogensbeheerder verschilt de samenstelling, terwijl ze allemaal als defensief gelabeld zijn. Zorg er daarom wel voor dat je de samenstelling nagaat. Bij de ene instelling kan een defensief profiel een stuk minder defensief zijn dan bij de andere.
Toch zijn er een aantal kenmerken die in alle defensieve risicoprofielen overeenkomen. Zo worden obligaties over het algemeen veiliger geschat dan aandelen. Een defensief risicoprofiel bestaat daarom uit relatief meer obligaties dan aandelen. Deze verdeling noemen we de asset allocatie.
Er wordt dus minder risico genomen dan in neutrale en offensieve profielen. Op deze manier behaal je gemiddeld minder rendement, maar er is ook een kleinere kans op verlies.
Sommige vermogensbeheerders en banken bieden naast een defensief profiel ook nog een zeer defensief profiel aan. In zo’n profiel neem je dus nog minder risico.
Bij zeer defensief beleggen is rendement nog wat lager dan bij defensief beleggen. Het is daarom geschikt voor vermogensbehoud. Men kiest hiervoor om bijvoorbeeld waardevermindering van hun vermogen door inflatie tegen te gaan.
Defensief beleggen bij Axento
Bij Axento kun je kiezen uit een defensief, neutraal, offensief en zeer offensief risicoprofiel. Het defensieve risicoprofielen bestaat standaard voor 65% uit obligaties en voor 35% uit aandelen (strategische asset allocatie).
Het percentage obligaties kan tijdelijk variëren tussen 55% en 75%. Het percentage aandelen kan variëren tussen de 25% en 45%. Deze tijdelijke afwijkende verdeling noemen we de tactische asset allocatie.
Let op dat aan beleggen altijd risico’s zijn verbonden. Er is altijd een kans dat je (een deel van) je inzet verliest. Ook ondanks het lage risico bij een defensief profiel. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
In ons gratis e-book Sparen of Beleggen lees je alles over de verschillen tussen sparen en beleggen en kom je erachter wat voor jou de beste optie is.
Meer dan 4.000 beleggers gingen u voor
Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.