twee mensen die op een strandbedje liggen op het strand met blauw water

Wat is de FIRO-beweging?

De afgelopen jaren is de FIRE (Financial Independence Retire Early) beweging flink gegroeid. Het belangrijkste uitgangspunt van deze beweging is het bereiken van financiële vrijheid om eerder met pensioen te gaan. 

Een andere beweging die hier op lijkt, maar net een ander doel heeft, is de FIRO (Financial Independence Retire Often) beweging. In dit artikel leggen we er alles over uit.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Tussen pensioenen

Bij de FIRO-beweging ga je in plaats van eerder met pensioen, steeds korte perioden met pensioen. Je gaat dan bijvoorbeeld een jaar op reis of gaat een jaar met verlof om jezelf te ontwikkelen of tijd aan je gezin te besteden.

Het idee hierachter is dat je meer van zo'n reis kunt genieten wanneer je nog jong bent en fysiek nog in staat bent om alles eruit te halen: na je zeventigste heb je dan wel alle tijd van de wereld, maar zul je waarschijnlijk geen bergen meer gaan beklimmen. 

Daarnaast kan een tussenpensioen goed zijn voor je werklust. Sommige mensen vinden het een benauwend idee dat zij tot hun 67e non-stop moeten werken. Zo'n tussenpensioen geeft je de tijd en ruimte om verder na te denken over wat je wilt.

Verschil FIRO en FIRE

De FIRE- en de FIRO-beweging lijken veel op elkaar. Bij beide bewegingen is het voornaamste doel om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

Het belangrijkste verschil is dat men bij de FIRE-beweging er alles aan doet om zo snel mogelijk met pensioen te gaan, terwijl men bij de FIRO-beweging meerdere keren met een tussenpensioen wil gaan. 

Lees meer over de FIRE-beweging in ons artikel: Wat is de FIRE-beweging?

Hoe kun je FIRO verwezenlijken?

FIRO klinkt voor veel mensen heel aantrekkelijk, maar het moet financieel wel haalbaar zijn. Vroeger was het nog mogelijk om zo’n hoog bedrag te sparen, maar gezien de lage spaarrente en de hoge inflatie is dat tegenwoordig voor de meeste mensen geen realistisch plan. 

Om dit te kunnen realiseren is het daarom belangrijk om voor een passief inkomen te zorgen. Dat kun je op verschillende manieren doen. Hieronder bespreken we er een aantal. 

Vastgoed

Je kunt passief inkomen vergaren door te investeren in vastgoed. Je kunt bijvoorbeeld een bedrijfspand of een woning kopen om deze vervolgens te verhuren. Zo doe je eenmalig een grote investering om er vervolgens periodiek huuropbrengsten uit te halen. 

Hier heb je echter wel een hoog instapbedrag voor nodig en er komen ook verantwoordelijkheden bij kijken. Zo ben je als eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud en dat kan voor extra kosten zorgen. 

Beleggen

Beleggen is een populaire vorm van passief inkomen. Door te beleggen kun je je vermogen namelijk laten groeien. Je kunt aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of ETF’s kopen en daar rendement mee behalen. Hoe langer je in deze producten belegt, hoe meer je kunt profiteren van het rendement-op-rendement effect

Het voordeel van beleggen is dat je niet per se een hoog instapbedrag nodig hebt. Tegenwoordig kun je bij veel brokers al beginnen met beleggen met een paar tientjes. 

Wil je nu écht passief inkomen vergaren door te beleggen? Dan kun je ervoor kiezen om te beleggen bij een vermogensbeheerder. Je hebt zo zelf geen omkijken naar het beleggen, de vermogensbeheerder neemt namelijk al het werk voor je uit handen. 

Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld laten beleggen vanaf €7.500. Vooraf bepalen we samen hoeveel risico je wilt en kunt nemen en vervolgens nemen wij al het werk voor je uit handen. Wil je meer weten over wat Axento voor je kan betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. 

Let op: de waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.