Wat is de FIRE-beweging?

Wat is de FIRE-beweging?

FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Het is een beweging die de laatste jaren flink is gegroeid, in zowel de Verenigde Staten als in Nederland. In dit artikel leggen we uit hoe de beweging is ontstaan en wat het doel van de beweging is.

Hoe is FIRE ontstaan?

De basis van de FIRE-beweging wordt gevormd door twee boeken, Your Money or Your Life (1992) en Early Retirement Extreme (2010). In deze boeken wordt geschreven over hoe je met een minimalistische leefwijze en inkomen vergaard met investeringen, financiële onafhankelijkheid kunt bereiken.

Naast boeken hebben social media ook een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van de FIRE-beweging. Er worden steeds meer blogs geschreven over de beweging en er zijn een hoop podcasts te beluisteren. Hierdoor wordt de beweging steeds bekender, ook in Nederland.

Wat is de filosofie van FIRE?

Het belangrijkste uitgangspunt van de beweging is het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Dit punt wordt bereikt wanneer er met investeringen genoeg geld wordt verdiend om al je uitgaven te dekken. Omdat iedereen anders leeft, is dat moment voor iedereen anders. In Nederland geldt de vuistregel dat je 15 keer een jaarsalaris nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn.

Wanneer je dit punt hebt bereikt, kun je ervoor kiezen om door te werken of om eerder met pensioen te gaan. Het doel is dat je die keuze zelf kunt maken, in plaats van dat je móét werken omdat je het geld nodig hebt.

Om deze doelen te realiseren, moet je over een hoop uithoudingsvermogen beschikken. Het streven is om jaarlijks minstens 50% van je inkomsten te investeren. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Je kan bijvoorbeeld je hypotheek aflossen om zo meer financiële vrijheid te creëren. Een andere optie is beleggen. Ook gaat men liever geen schulden aan, en worden liever tweedehands aankopen gedaan in plaats van nieuwe aankopen.

Is FIRE iets voor mij?

De leefwijze van FIRE is niet voor iedereen weggelegd. Doordat je veel inkomen apart zet, moet je minimalistisch leven. Veel mensen onderschatten dit. Het begin is niet het moeilijkste. De uitdaging zit in het consequent volhouden van deze leefwijze.

Beleggen hoeft niet per se met zulke grote bedragen. In ons artikel beleggen voor beginners lees je hier meer over. 


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.