Wat is de Dollar Index (DXY) en hoe wordt de koers bepaald?

Wat is de Dollar Index DXY en hoe wordt de koers bepaald?

De Dollar Index wordt wereldwijd door ervaren beleggers geraadpleegd. De index kan beleggers namelijk heel veel vertellen. De meeste beginnende beleggers besteden er echter weinig aandacht aan.

In dit artikel bespreken we hoe de Dollar Index is ontstaan en wat je er als belegger mee kunt.

Alles weten over beleggen in een index

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de Dollar Index?

De Dollar Index is een maatstaf voor de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van een aantal andere veel gebruikte valuta’s. Stijgt de waarde van de dollar ten opzichte van deze valuta’s, dan stijgt de index. Wordt de dollar minder waard ten opzichte van de andere valuta’s, dan daalt de index.

Waaruit bestaat de Dollar Index?

De Dollar Index bestaat uit de volgende valuta.

Valuta Weging in de DXY
Euro 57,60%
Japanse yen 13,60%
Pond Sterling 11,90%
Canadese dollar 9,10%
Zweedse kroon 4,20%
Zwitserse frank 3,60%

De Dollar index bestond al voor de euro. Toen werden vijf andere Europese valuta gebruikt voor de index. De euro heeft de plaats van deze andere vijf valuta’s ingenomen. Daarom heeft de euro op dit moment een zware weging.

De weging van elke valuta staat vast. Dit is anders bij de Trade-Weighted Dollar index, hierbij worden meerdere valuta’s gebruikt in de berekening en wordt het gewicht af en toe geupdate naar recente handelsgegevens.

Hoe wordt de DXY koers berekend?

De Dollar index wordt berekend door alle valutakoersen te vermenigvuldigen met het gewicht. De index startte ooit met een basiswaarde van 100. Een waarde van 95 betekent dus een daling van 5% en een waarde van 105 betekent een stijging van 5% ten opzichte van de oorspronkelijke stand.

Hoer is de Dollar Index ontstaan?

Sinds 1944 werd in de Verenigde Staten de goudstandaard geïmplementeerd: de dollar was toen vastgesteld op $35 per 30 gram goud. Dit werd bepaald in het systeem van Bretton Woods, vernoemd naar de plek waar de overeenkomst tot stand kwam.  

In deze overeenkomst werd afgesproken dat alle betrokken landen een vaste wisselkoers kregen ten opzichte van de dollar. Veel landen namen hiermee afscheid van de goudstandaard en alleen de dollar kon nog tegen een vaste hoeveelheid goud worden ingewisseld.

Doordat landen hun eigen valuta niet meer voor goud in konden wisselen, steeg de vraag naar de dollar. Desondanks bleef de goudvoorraad van de Verenigde Staten gelijk. Uiteindelijk stortte dit systeem dan ook in.

In 1973 nam president Richard Nixon afscheid van de goudstandaard en niet veel later creëerde de FED de Dollar index: op deze manier kon de waarde van de dollar vrij handelen op de valutamarkten. 

De index bereikte zijn hoogtepunt op 5 maart 1985. Toen bereikte de index 163,84. Het dieptepunt werd bereikt op 22 april 2008, de index stond toen op 71,57. 

Op 19 augustus 2022 staat de koers op 107.56.

Waarom is de DXY index belangrijk voor beleggers?

Zoals in de inleiding al werd benoemd, is de DXY index van belang voor beleggers. Dat komt omdat deze index een indicator is van de relatieve kracht van de Amerikaanse dollar over de hele wereld: de prestaties van de dollar worden gemeten ten opzichte van de eerder genoemde vreemde valuta. 

Als belegger kun je technische analyse gebruiken. Via deze index kunnen trends worden bevestigd die aan de dollar zijn gekoppeld, denk bijvoorbeeld aan grondstoffen zoals goud. Vaak is het zo dat een sterke dollar betekent dat de grondstofprijzen dalen. Daalt de dollar in waarde, dan worden grondstoffen duurder. 

Verder geeft de Dollar Index goed weer hoe de wereldeconomie eraan toe is. Dit geldt niet enkel voor landen die in de index zijn opgenomen, maar ook voor landen die andere valuta hanteren. 

Daarnaast is de Dollar index handig voor bedrijven die hun blootstelling aan de dollar willen afdekken.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.