Wat is cashflow en hoe kun je cashflow berekenen?

Wat is cashflow en hoe kun je cashflow berekenen?

De cashflow, in het Nederlands ook wel kasstroom genoemd, is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van een bedrijf. In principe is de kasstroom nog belangrijker dan de winst van een bedrijf. 

In dit artikel bespreken we wat de kasstroom is, hoe je de kasstroom kunt berekenen en leggen we uit wat je als belegger aan de kasstroom van een bedrijf hebt.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Cashflow betekenis

De kasstroom heeft betrekking tot de in- en uitstroom van liquide middelen in een onderneming. Er zijn verschillende onderdelen van de kasstroom: de kasstroom uit operaties (operationele kasstroom), de investeringskasstroom en de financieringskasstroom. 

Deze zijn voor beleggers niet allemaal belangrijk, dus worden in dit artikel ook niet allemaal behandeld. 

De vrije kasstroom is het geld dat een bedrijf over heeft wanneer aan alle betalingen zijn voldaan: het is dus het vermogen dat overblijft om onder andere nieuwe investeringen mee te doen. Dit is een belangrijk gegeven om te bepalen of een bedrijf gezond is: van een negatieve winst gaat een bedrijf niet failliet, van een negatieve kasstroom (uiteindelijk) wel.

Welke soorten cashflow zijn er?

Er zijn zoals eerder benoemd verschillende soorten cashflow en je kunt de cashflow ook op verschillende manieren berekenen. Voor beleggers zijn de operationele en de vrije kasstroom het belangrijkste. Daarom bespreken we in dit artikel alleen deze twee. 

Operationele cashflow

De operationele cashflow betreft alle kasstromen met betrekking tot de dagelijkse activiteiten. Je kunt dit berekenen door alle binnenkomende en uitgaande kasstromen bij elkaar op te tellen (alleen de kasstromen buiten financieringen en investeringen om).

De operationele kasstroom laat vaak een vertekend beeld zien. De investeringen worden namelijk niet meegenomen en daardoor kan het een te optimistisch beeld geven. 

Vrije kasstroom

De vrije kasstroom is dus het vermogen dat overblijft nadat een bedrijf de noodzakelijke investeringen voor de continuïteit van de onderneming heeft gedaan. Hierbij kun je denken aan apparatuur. Blijft er genoeg geld over om nieuwe investeringen te doen, dan kun je als belegger overwegen of dit een interessant bedrijf is om in te beleggen.

Cashflow formule

Je kunt de cashflow berekenen aan de hand van verschillende formules. Zoals eerder besproken zijn de operationele en de vrije kasstroom voor beleggers het belangrijkste, dus bespreken we die twee. 

Operationele kasstroom berekenen 

Operationele kasstroom = winst +- werkkapitaal + afschrijvingen & amortisatie 

De operationele kasstroom kan soms te positief uitvallen omdat de investeringen niet mee worden genomen in de berekening. 

Vrije kasstroom berekenen 

Vrije kasstroom = operationele kasstroom - investeringskasstroom 

Oftewel: 

Vrije kasstroom = Winst +- werkkapitaal + afschrijvingen en amortisatie - investeringen

Wat heb je als belegger aan cashflow?

Wanneer je belegt met fundamentele analyse, is de kasstroom één van de manieren om je analyse compleet te maken. 

Met fundamentele analyse waardeer je een bedrijf op basis van de financiële cijfers en prestaties. Zo kun je bepalen of de aandelen van dat bedrijf koopwaardig zijn. Je bepaalt dus de aantrekkelijkheid ten opzichte van andere aandelen. 

Voor een uitgebreide uitleg over de fundamentele analyse lees je ons artikel: Wat is fundamentele analyse bij beleggen?

Tekortkomingen cashflow

Wanneer een bedrijf een negatieve kasstroom heeft, hoeven niet direct alle alarmbellen af te gaan: het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de kasstroom (tijdelijk) negatief is omdat een bedrijf bezig is uit te breiden. Dit kan in de toekomst juist gunstig uitpakken.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.