Zomeractie: Open een rekening en ontvang een strandtas en een bol.com cadeaukaart!

Bekijk de actie
Wat betekent jaarruimte en hoe bereken je die?

Wat betekent jaarruimte en hoe bereken je die?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Het is verstandig om vroegtijdig te gaan nadenken over je pensioen. Zo kun je voorkomen dat je later met een pensioengat komt te zitten. De overheid probeert het opbouwen van aanvullend pensioen te stimuleren. Daarom is de jaarruimte in het leven geroepen. In dit artikel leggen we uit wat de jaarruimte precies is en hoe je er gebruik van kunt maken. 

Wat is de jaarruimte?

Een werkgever bouwt pensioen op voor zijn werknemers. Dit zorgt ervoor dat werknemers op hun oude dag een aanvullend inkomen hebben, naast hun AOW uitkering. Toch kan er alsnog een pensioentekort ontstaan.

Je bouwt bijvoorbeeld niet automatisch aanvullend pensioen op als je ZZP'er bent, een tijd in het buitenland hebt gewerkt of een periode werkloos bent geweest. Dit kan ertoe leiden dat er bij het bereiken van de AOW-leeftijd een sterkte inkomensterugval optreedt. 

Om te stimuleren dat mensen hun pensioentekort wegwerken, heeft de overheid de jaarruimte ingesteld. De jaarruimte is het bedrag tot waar je je pensioen mag aanvullen. Dit bedrag mag je vervolgens bij de belastingaangifte aftrekken van je inkomen.

Dit maakt het fiscaal aantrekkelijk om zo je pensioen aan te vullen. Het geld waarmee je je pensioen wilt aanvullen moet je storten in een pensioenproduct, zoals een lijfrenteverzekering of een lijfrentespaarrekening. Je mag je pensioen ook aanvullen door middel van pensioenbeleggen via een lijfrenterekening. 

De overheid heeft een maximumbedrag bedrag bepaald wat je jaarlijks aan je pensioen mag opbouwen. Het verschil tussen dit bedrag en je opgebouwde pensioen is de jaarruimte. 

Jaarruimte berekenen

De jaarruimte wordt berekend op basis van wat je in het vorige jaar hebt verdiend. De jaarruimte van 2020 wordt dus berekend aan de hand van je inkomen van 2019. De berekening van de jaarruimte wordt gedaan aan de hand van de volgende formule:

Jaaruimte = (13,3% x premiegrondslag) - (6,72 x factor A) - F

De premiegrondslag wordt berekend door je inkomen te verminderen met de AOW franchise. De franchise is het deel van het salaris waarover geen pensioen wordt opgebouwd. Dat komt omdat je op latere leeftijd AOW gaat ontvangen. Dit bedrag wordt jaarlijks bepaald.

Factor A is het pensioen dat wordt opgebouwd bij de werkgever. Wanneer er €500 wordt opgebouwd moet dat bedrag worden vermenigvuldigd met 6,27.

De FOR is de Fiscale Oudedagsreserve. Als je zelfstandig ondernemer bent, kun je jaarlijks 9,44% van je winst doteren aan de FOR. Dit bedrag kan belastingvrij worden gestort omdat het op de pensioendatum al wordt belast. Als je geen zelfstandig ondernemer bent, kun je in de formule het getal 0 invullen.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.